domowe żelki owocowe

500 min
1 porcja
domowe żelki owocowe
✍️ Opis autora:

Fruit leather, tak to się nazywa po angielsku.. czyli skóra z owoców. Brzmi przerażająco? Nie ma powodów do obaw, to tylko suszone zmielone owoce w formie przyjemnych ruloników. Nie wiedziałam tylko jak to nazwać. Roll-ups z angielskiego czy żelki owocowe. Albo rolki. Owocowe rolki. Czy może jednak ruloniki?

Nazwanie tego cudu do najprostszych nie należy, za to jego przygotowanie już tak. Wystarczy trochę dojrzałych owoców, cukier lub miód (opcjonalnie), blender, papier do pieczenia i piekarnik z funkcją termoobiegu i możliwością ustawiania niskiej temperatury.

Pomysł na domowe żelki owocowe znalazłam w internecie pewnie z 10 lat temu. I od tego czasu, gdy mam za dużo owoców i nie chcę już robić więcej dżemów, robię takie oto ruloniki.

Tym razem zrobiłam ze śliwek, ale można je zrobić z praktycznie wszystkich owoców (widziałam nawet z arbuza!). Ważne żeby były dojrzałe i jak najsłodsze. Teraz mamy akurat sezon na wszelkie borówki, które są idealne, jak i pestkowe: brzoskwinie, morele, śliwki.

To czy dodamy cukru jest kwestią indywidualną. Jak z dżemem. Jedni wolą bardzo słodki, inni starają się ograniczyć cukier do minimum. Zatem dosłodzić należy do smaku. Miodem, cukrem czy innym słodzikiem.

Są trzy sposoby przygotowania tych ruloników.

  • Pierwszy to taki, że suszymy surowe owoce. I ten najbardziej do mnie przemawia.
  • Drugi: po zmieleniu owoców, podgrzewamy je w garnku, aż trochę zgęstnieją i cukier się rozpuści. Ta wersja jest najlepsza jak chcemy dodać więcej cukru.
  • A trzeci: owoce wcześniej pieczemy do miękkości. Ta pewnie najodpowiedniejsza jak mamy owoce twardsze, np. jabłka, ale też śliwki czy brzoskwinie.
Domowe żelki owocowe – wegańska i bezglutenowa przekąska bez dodatku cukru, idealna dla dzieci i początkujących. Przygotowane tylko z naturalnych składników: owoców, miodu i odrobiny cukru (opcjonalnie). Gotowe w zaledwie 20 minut aktywnej pracy, a po kilku godzinach suszenia zamieniają się w pyszne, zdrowe słodycze. Bogate w witaminy z owoców, wspierają odporność. Świetne jako słodka przekąska do szkoły lub pracy. Podawaj w formie ruloników, idealnie komponują się z orzechami lub jogurtem roślinnym.
🥨 Przekąski 🍰 Desery 👶 Dla dzieci 🚫 Bez cukru 🌾 Bezglutenowe 👶 Dla początkujących
20 min
Przygotowanie
480 min
Gotowanie
500 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 1 porcji 10x
/3 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/3
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🌱 Wegańska

mus jabłkowy bez cukru

Robienie przetworów zimą pewnie nie jest najpopularniejszą praktyką, ale wszędzie pełno jabłek, które aż się proszą, żeby je zapakować w …

75 min
2
Z
Zielonysrodek.pl
Ciastka owsiane z rodzynkami
🌱 Wegańska

Ciastka owsiane z rodzynkami

Ciastka owsiane z rodzynkami to świetna przekąska. Ciastka owsiane bezglutenowe, to zdrowy i pyszny deser dla najbardziej wybrednych dzieci i …

25 min
10
163
B
Blendman.pl
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
🌱 Wegańska

Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki

Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …

25 min
2
Z
Zielonysrodek.pl
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
🌱 Wegańska

domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)

Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …

30 min
1
Z
Zielonysrodek.pl