Domowy kompot jesienny – ogrzeje, nawodni, złagodzi objawy przeziębienia…
Jak to się stało, że z tego zrezygnowaliśmy? Kiedy uznaliśmy, że domowy kompot nie jest nam potrzebny, gdy za oknem ziąb, a przeziębienia chodzą po ludziach? Przecież właśnie jesienią i zimą domowy kompot jest dla nas wszystkich zbawienny!
Kompot, czyli nic innego jak wywar z owoców, przypraw, ziół i innych składników, które dodamy do garnka. Ciepły, aromatyczny i smakowity napój, który był w polskiej tradycyjnej kuchni od wieków! Kto z nas nie pamięta jak wspaniale smakował domowy kompot u babci?
Jestem fanką kompotów gotowanych na świeżo, z garstki owoców i dodatków, na które akurat mamy ochotę. Takich kompotów, które codziennie mogą spełniać inną rolę… Jednego dnia mogą być rozgrzewającym napojem, gdy za oknem chłód. Innym razem kompot możemy skomponować tak, by nawadnia…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Dynia Hasselback
Dziś zachęcam Was do masowania. Trafiła do mnie paczka z fantastycznymi orientalnymi produktami Jasmeen Oriental.Harissę połączyłam z wodą różaną i...
Koktajl z kiwi
Koktajl z kiwi czyli kolejna odsłona koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Poziom słodkości zależy od dojrzałości kiwi, ja …
Pierogi z dynią piżmową, wegańskie
Pierogi z dynią czyli przywitanie sezonu dyniowego. Do przygotowania tego dania użyłam dyni piżmowej, której nie musicie obierać. Nie wiem …
Sos dyniowy kremowy (wegański)
Sos dyniowy jest kremowy i delikatny w smaku oraz bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie pasują do niego aromatyczne przyprawy takie …