Jakie drożdżowe bułeczki lubię? – nadziewane, z dużą ilością farszu i z cieniutką skórką! Dziś proponuję Wam przepis dla mnie sentymentalny, ale w nieco unowocześnionej wersji.
Ten bardzo rustykalny pomysł na drożdżowe bułeczki zaczerpnęłam ze wspomnień… Letnie drożdżówki wypiekała nam w wakacje oczywiście babcia. Tam gdzie się wychowywałam nazywały się one pieczonymi pierogami i przynajmniej raz w tygodniu były przez babcię produkowane w wielkiej ilości. W końcu chętnych na tę przekąskę nie brakowało, bo u babci zwykle część wakacji spędzała gromada wnuków. Były więc „pierogi” na słodko (z jabłkami i cynamonem, z wiśniami lub ze słodkim twarogiem), ale też wytrawne (z soczewicą lub z kaszą gryczaną i białym serem). To właśnie te ostatnie są dla mnie dziś wspaniałym wspomnieniem …
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami
Ciasto francuskie ze szpinakiem tym razem z dodatkiem karmelizowanych gruszek, które idealnie przełamują smak swoją słodyczą. Przepis ten robiłam jakiś …
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem
Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem to szybki przepis idealny na imprezę i nie tylko. Śmiem twierdzić, że …
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są …
owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
Pyszne owsiane scones, idealne na śniadanie w biegu, przekąskę czy nawet deser! Zdrowe, bogate w błonnik. Opcja wegańska i bezglutenowa.