Zwariowałam na punkcie ciasta drożdżowego. Ostatnio codziennie wieczorem zagniatam bułki, wieńce, buchty i warkocze, a potem odkładam je do wyrośnięcia i biegnę po letnie owoce. Wam radzę zrobić to samo.
To najprostsze i najbardziej uniwersalny przepis na drożdżowe ciasto. Szybko się zagniata, dobrze wyrasta a bułeczki wychodzą nie za słodkie i ciągnące się. Do ciasta daję mało cukru i mąkę razową, a zamiast tradycyjnego budyniu w środku nadziewam je zdrowym budyniem jaglanym z tego przepisu.
Bułeczki są najlepsze jeszcze ciepłe tego samego dnia, ale jeśli przykryjecie je lnianą ściereczką będą dobre również następnego dnia.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …