Pamiętam, jak rok temu po raz pierwszy zabrałam się za przepisy z pokrzywą. Przygotowałam się do eskapady zbierawczej, pakując na rower dwie pary rękawiczek, nożyczki oraz kanapkę na drogę i tak wyposażona pojechałam szukać pierwszych pokrzyw.
Z wielką dumą nazbierałam pełen koszyk i wracałam do domu wyobrażając sobie ogromny garnek zupy z pokrzywy. Jakie było moje zdziwienie, kiedy po oberwaniu liści i zalaniu ich bulionem pokrzywy wystarczyło co najwyżej na jedną anorektyczną porcję. Dlatego w tym roku postanowiłam zebrać wszystkie pokrzywy z okolicy i zrobić z nich nie tylko zupę, ale też przepyszne drożdżówki z pokrzywowym pesto inspirowane przepisem z fesjbukowego profilu Chwasty Na Stół.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)
Gęsta i kremowa kawa o smaku czekoladowym, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, k
Bananowy twarożek z tofu
Bananowy smak bardzo dobrze komponuje się z tofu. Twarożek jest wegański oraz bezglutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)
BUŁECZKI BAO Z TOFU I PIKLAMI
Puszyste, niezwykle aromatyczne bułeczki bao z moim ulubionym tofu w pysznej marynacie, do tego domowe pikle oraz chrupiący ogórek i …
PANCAKES ZE SZPARAGAMI, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Pomysł na leniwe, niedzielne śniadanie? Pancakes! U mnie ostatnio koniecznie w wersji wytrawnej. Sezon na szparagi już rusza więc to …