Przed Państwem DYNIOKLYJZY, czyli dyniowe kluski śląskie. Klasyczne biało klyjzy z kartofli nazywane są przez Ślązaków pieszczotliwie gumiklyjzami. Wersja dyniowa to już moja zabawa smakiem i słowem.
Która odsłona Was bardziej kręci?
1 – dynioklyjzy w kremowej cynamonowej kałuży, z szałowymi listkami szałwii i pistacjami
2- dynioklyjzy w orzechowym sosie curry, z chrupiącymi szałwiowymi chipsami i orzechami laskowymi
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
krem z batatów, buraków, jabłka i kaszy jaglanej
Wiem, że teoretycznie jest jeszcze lato i choć nie jest za ciepło, chodzę z gołymi nogami i udaję, że nie …
curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy
Hello listopadzie! Mam wrażenie, że ciągle tylko piszę o pogodzie, ale jakby nie było, to co jemy, ma z nią …
Kotleciki z ciecierzycy i cukinii
Pyszne kotleciki z ciecierzycy i cukinii na obiad lub lunch. Można usmażyć, można zapiec.
Pierogi z batatami i kurkami
Tak sobie spontanicznie wymyśliłam kilka dni temu, że chciałabym ulepić pierogi. Ale nie sama, to by było zbyt nudne! Postanowiłam …