Zielone szparagi to dobre warzywo dla zabieganych. Nie trzeba ich obierać, nie trzeba ich nawet kroić, a w dodatku gotuje się je około 2 – 4 minut. Więc jeśli tylko wymyśli się do nich sos, który można zrobić w czasie gdy siedzą w garnku, to zrobienie lunchu zajmie 10 minut. A takie lunche w maju są bardzo potrzebne, bo przy takiej pogodzie szkoda czasu na stanie w kuchni.
Sos tahini to podstawa kuchni bliskowschodniej. Używa się go prawie do wszystkiego – do falafeli, do pieczonych warzyw korzeniowych, do smażonych bakłażanów, do kanapek, do burgerów, do pity, do zup oraz do dziesiątek sałatek i surówek. Pełni rolę śmietany, majonezu, smarowidła do chleba oraz przede wszystkim sosu sałatkowego. Jego fenomen polega na szybkości przygotowania, prostocie oraz krótkiej liście składn…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu.
Spring Rolls
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Sałatka z komosą ryżową
Dla mnie idealna sałatka, to tak, którą można się najeść, a zielenina jest tylko jej częścią dekoracyjną, a nie głównym …
Wegańska sałatka jarzynowa
Kaczy żer, dziadówka, sałatka rosyjska... Dziś przed Wami mój zweganizowany przepis na popularną przekąskę – wegańska sałatka jarzynowa!