Młoda kapusta z reguły ląduje w potrawach prostych i przaśnych, takich jak kapuśniak lub bigos. Dusi się ją z koperkiem lub kminkiem, a następnie podaje z ziemniakami albo grubą pajdą chleba. Ja na przekór zrobiłam ją zupełnie inaczej.
Zamiast długo dusić kapustę i dodawać wiele przypraw, po prostu krótko ją zblanszowałam, a następnie zgrillowałam i podałam z delikatnym sosem pomarańczowym. Blanszowanie brzmi skomplikowanie, ale w rzeczywistości to bardzo prosta technika obróbki zielonych warzyw, która zwłaszcza w sezonie letnim jest bardzo przydatna.
Do blanszowania należy przygotować duży garnek i miskę pełną lodowatej wody. Najpierw w garnku trzeba zagotować wodę, następnie dodać wybrane warzywa i po chwili zdjąć garnek z gazu, warzywa delikatnie przełożyć do miski pełne…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z cukinii i fenkuła z czarnymi oliwkami i delikatnym koprowym dressingiem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Szparagi naprościej
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Sałatka z arbuza z oliwkami i bazylią
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańska feta z arbuzem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.