W Polsce fasolkę szparagową jada się najczęściej podsmażaną z bułką tartą. We Francji z kolei po prostu polewa się ją masłem, dbając o to, aby koniecznie była w kolorze zielonym. Włosi mają nieco więcej fantazji, bo dodają ją do zup, okraszają pesto, a nawet podają ją z makaronem. Jednak chyba najprościej i najlepiej ze szparagówką obchodzą się Wietnamczycy.
Tego dnia wracałam z bardzo małej wsi tuż przy granicy z Kambodżą i miałam do przejechania prawie 800 km nieprzyjaznych, wietnamskich dróg. Zerwałam się o świcie i spiesząc się zapomniałam torby z jedzeniem na całą dobę podróży. Zorientowałam się dopiero w autobusie, ale nie przejęłam się za bardzo – wiedziałam, że za dwie godziny czeka mnie przesiadka i kilka godzin oczekiwania na kolejny środek transportu, więc postanowiłam…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …