
Faworki, oczywiście tylko te domowe, darzę wielką miłością i choć wiem, że nie bardzo pasują tutaj tematycznie, bo co by nie było smażone placki z mąki pszennej do najzdrowszych nie należą, to jednak postanowiłam spróbować was zainspirować do ich zrobienia.W końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku, a ich jedzenie daje tyle radości!! (oczywiście pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością).
Widzicie ile mają bąbelków?? Czyż nie są cudne? To zasługa wtłaczania powietrza poprzez składanie ciasta i uderzanie wałkiem. Wystarczy to zrobić kilka razy.
Następnie ciasto rozwałkowujemy maksymalnie cienko i kroimy (ja lubię krótsze, ok 10 cm, żeby się nie łamały). W Środku robimy nacięcia, przez które wywijamy ciasto.
Smażymy na maksymalnie rozgrzanym tłuszczy (smalcu, oleju..) po kilka sekund z każdej strony. Ja lubię je delikatnie przypiec i smażę po 5 na raz.
Na koniec, po ostudzeniu, posypujemy porządną porcją cukru pudru. Smacznego !!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Gniazdka – pieczone pączki hiszpańskie
Ptaszki ćwierkają, że czas na kolejny przepis w ramach hiszpańskiej serii.Ptaki po to maja skrzydła, aby latać – kluczem jest …
Batatowe pączki z mango
Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, tego dnia nikt nas nie ocenia, możemy słodko baraszkować.Wychodzę z założenia, że „albo grubo, …
Bananowe churrosy z kokosową czekoladą
Już jutro święto wszystkich zwyroli – Tłusty Czwartek!Jeśli brakuje Wam odwagi lub nie macie czasu by zmierzyć się z przepisem …
Ruchanki
Do tej pory pokazywanie swoich ruchanek w Internecie było niesmaczne, ale ogłaszam rewolucję, od teraz można! Skąd ta wyuzdana nazwa? …