Na początku duża obietnica. Ten przepis naprawdę zawsze wychodzi i nie da się go zepsuć. Za każdym razem, każdej osobie z piekarnika wychyla się rumiana, cudownie chrupiąca i wyjątkowa miękka focaccia – w sam raz do kanapek lub do przegryzania z zupą. A o tym dlaczego ten przepis naprawdę działa i dlaczego jest tak prosty przeczytacie poniżej.
Metoda bez zagniatania: tę metodę, zwaną po angielsku „no knead”, opisał na początku lat 2000 nowojorski piekarz, o czym więcej można przeczytać tutaj. Od tego czasu powstały setki przepisów na chleby, bułki i focaccie bez zagniatania, a wszystkie wykorzystują ten sam trik – ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji i wyjątkowo smacznej skórki nie dzięki wyrabianiu, a dzięki powolnej fermentacji. Czyli całą robotę za nas robi czas.
Tem…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …