
Focaccia tradycyjna, czyli włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli morskiej i rozmarynu. Idealnie nadaje się jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw bądź jako pieczywo na kanapki. Dodatek oliwy nadaje jej nie tylko cudowny aromat, ale również ma na celu zachowanie wilgoci ciasta.
Co ważne jak każde pieczywo drożdżowe foccacia najlepiej smakuje w dniu przygotowania. Ale, można ją również zamrozić, do czego was gorąco zachęcam! Świetnie smakuje również podgrzana na grillu elektrycznym/opiekaczu.
Chociaż każdy rejon Włoch może pochwalić się własną odmianą foccaci, to głównie kojarzy się ona Ligurią, obszarem położonym na północnym zachodzie Włoch. Co ciekawe, nazwa focaccia pochodzi od łacińskiego słowa focus oznaczającego palenisko, miejsce do piecze…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …