Kiedy nadchodzi jesień i na straganach pojawiają się dynie, niektórzy kupują je z myślą o zupie dyniowej, inni marzą o słodkich dyniowych plackach. Moja pierwsza myśl jest zawsze taka sama – francuskie tosty z dynią!
Grzanki moczone w dyni są tak samo proste jak te klasyczne. Wystarczy połączyć dyniowe puree z mlekiem, cynamonem i skórką pomarańczową, a następnie zanurzyć w słodkiej miksturze mocno zeschnięte bułeczki. Najlepiej do tego nadaje się przynajmniej trzydniowe pieczywo – musi być twarde i przypominać sucharki. Wtedy tosty są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i zachowują swój kształt. I naprawdę trudno jest nie zjeść wszystkich od razu.
Inspirowane przepisem Isy Chandry Moskowitz z książki Vegan Brunch.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKIE CROISSANTY DYNIOWE
Sezon dyniowy rozpoczynamy od przepysznych, chrupiących a zarazem delikatnych rogalików! Ten piękny kolor to właśnie zasługa aromatycznej d...
Pieczone jabłka z jaglanką
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dyniowe pancakes
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pieczone jabłka z jaglanką
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.