Bardzo lubię gazpacho oraz inne hiszpańskie chłodniki i dlatego w lecie niemal zawsze mam w lodówce ogromną porcję. Czasem też zdarza mi się zjeść je na mieście, ale z reguły jestem wtedy porządnie rozczarowana – zamiast gazpacho najczęściej dostaję mdły, rzadki, wodnisty i bezsmakowy koktajl. Tymczasem ja uwielbiam charakterne gazpacho, o wyrazistym smaku warzyw, a do tego kremowe i aksamitne z mnóstwem kawałków świeżych ogórków, papryk czy pomidorów. Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem oraz garścią porad, jak zrobić naprawdę porządny chłodnik z pomidorów – inspirując się sztuczkami używanymi w dwóch rodzajach hiszpańskich chłodników, gazpacho oraz salmorejo.
Nie będę was zanudzać przydługim wstępem, tylko od razu przejdę do garś…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
NAJPYSZNIEJSZA ZUPA KREM Z KUKURYDZY
Pyszna, aksamitnie kremowa zupa ze świeżej kukurydzy to zupa którą musicie spróbować koniecznie latem! Poza sezonem oczywiście można korzys...
Zupa krem z cukinii
Cukinia jest warzywem, które przez praktycznie cały rok można dostać w marketach, ale sezon na nią przypada w lecie. To …
Podcos lubelski z czosnkiem i ziołami
Co to jest podcos lubelski?-to jakby zielone kaszotto z ziołami i młodą kapustką. Wiosenne, proste i odżywcze jedzenie, które robi …
Letnia, wegańska zupa kurkowa.
Wegańska zupa kurkowa, która kojarzy się z polskim latem i będzie naprawdę trudno odtworzyć ją gdy minie sezon na te …