gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym

45 min
2 porcje
432 kcal
gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym
✍️ Opis autora:

Czy uwierzycie, że już marzec? Za 19 dni przypada pierwszy dzień wiosny – astronomicznej, a dzień później kalendarzowej. A czemu tak mnie to cieszy? Bo jest coraz jaśniej i dni będą coraz dłuższe!! Nastąpi też wysyp warzyw i owoców, a póki co, w ramach przygotowań do wiosny, zrobiłam zielone gnocchi ze szpinakiem, ricottą oraz palonym masłem szałwiowym.

Te włoskie kluseczki, choć najbardziej kojarzą się z ziemniakami, nie zawsze mają je w składzie. Prezentowane dzisiaj gnocchi ze szpinakiem właśnie do takich się zaliczają, zawierają za to ricottę, parmezan i trochę mąki. Są delikatne (dlatego zrobiłam je dość duże i w niezbyt zgrabnym kształcie 🙂 ) i pysznie serowe.

Trochę wyglądają jak robaki, zdaję sobie z tego sprawę, ale ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką specjalnej deseczki do rolowania i mam zamiar dużo trenować!!

A jeśli chcesz zobaczyć jak roluje pro, zapraszam do obejrzenia filmu, na którym 93 letnia Włoszka roluje gnocchi bez deseczki prosto na stole. (uwaga: w przypadku tego przepisu, taka metoda się nie sprawdzi, pokazuję filmik jako ciekawostkę). Nie nadaje im idealnego kształtu, ale i tak wyglądają cudownie. Dożyć takiego wieku i robić takie rzeczy, to jest marzenie.

A z czym najlepiej smakują takie gnocchi ze szpinakiem?? Oczywiście, że z palonym masłem z szałwią!

I gdyby ktoś się zastanawiał jak się wymawia tę bardzo skomplikowaną nazwę. Nie gnioki, nie gnioczi…

Nio-ki. Proste. G jest nieme, gn =ni, a cchi=ki. Jescze raz NIO-KI.

Delikatne gnocchi ze szpinakiem i ricottą – wegetariańskie danie makaronowe w wiosennej odsłonie. Kluczowe składniki to świeży szpinak, kremowa ricotta i aromatyczne palone masło szałwiowe. Przygotowanie zajmuje 45 minut, a efekt zachwyca! Bogate w żelazo ze szpinaku, które wspiera odporność. To idealny pomysł na sycący obiad lub romantyczną kolację. Podawaj z dodatkiem startego parmezanu i świeżo zmielonego pieprzu dla podkreślenia smaku. Proste, ale wykwintne danie, które wprowadzi wiosenny klimat do Twojej kuchni.
30 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
45 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/9 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/9
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Pomidorowe risotto z bakłażanem

Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …

45 min
2
693
Z
Zielonysrodek.pl
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
🥛 Wegetariańska

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą. pyszne, kremowe risotto, z dużą ilością warzyw. idealne na letni obiad lub dodatek …

45 min
4
440
Z
Zielonysrodek.pl
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
🥛 Wegetariańska

kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny

Risotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. …

45 min
3
357
Z
Zielonysrodek.pl
makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem
🥛 Wegetariańska

makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem

Prosty makaron ze szparagami z czosnkiem, chili, pietruszką, masłem i cytryną. Posypany parmezanem stanowi idealny lekki letni obiad czy dodatek …

25 min
2
544
Z
Zielonysrodek.pl