
Buongiorno! Dziś nie będzie nudy, bo na obiad serwuję gnudi (czyt. nudi). To po włosku golaski, czyli obierane z ciasta powoli ravioli. Moje golasy taplają się w najlepszym pomidorowym sosie jaki udało mi się ugotować (a pichcę od 20 lat), wzbogaciłam go o pomarańczowo-rozmarynową nutę.
Włoskie nonny robią gnudi z wysokiej jakości ricotty ” z bloku”, a ona jest dosyć zwarta, nie tak ja ta wiaderkowa. Nie udało mi się jej wczoraj dostać, więc trzeba się wyzbyć snobizmu i kulinarnego ego i zrobić z ricotty z wiaderka. Uznałam, że skoro nie miałam czasu biegać za najlepszą ricottą, to Wy też nie będziecie mieli. Ale zapewniam, że i tak będą znakomite.
Do gnudi ze zwartą ricottą potrzeba jedynie dobrego parmezanu i tutaj nie ma miejsca na kompromisy, ma być Parmezan, a nie Grana Padano. A do tego odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej. W przepisach z ricottą z wiaderka masę zagęszcza się semoliną. Ale tutaj znów nie chciałabym sprawiać nikomu z bieganiem po sklepach, to może być również kasza manna.
W pierwotnych recepturach po turlaniu dropsa, czyli uformowaniu gnudi i obtoczeniu ich w kaszce wkłada się je do lodówki na 4-8 godzin, ale któż ma czas na takie zabawy? Ja chcę gnudi tu i teraz, dlatego je przymroziłam je przez 30 minut w zamrażalniku. W tym czasie przygotowałam pomidorowy sos.
Sierpień to idelany moment na duszenie pomidorów, wybrałam kilka gatunków z rodziny malinowych, tutaj możecie poszaleć według gustu. Na patelni odtworzyłam wszystkie smaki: naturalną słodycz i kwaskowatość, pikanterii dodało chilli i czosnek, słoność sól i parmezan, którym danie będzie posypane. Do szczęścia brakowało tylko gorzkiego posmaku, który uzyskałam dzięki startej skórce z pomarańczy. Na koniec sos wykończyłam jeszcze świeżo wyciśniętym sokiem.
Proszę sobie zatem wyobrazić te smaki. Zapewniam Was, że w trakcie konsumpcji będziecie mruczeć. Sos możecie także podawać np. ze spaghetti, natomiast gnudi odsmażać na maśle z szałwią i kurkami. Oba poniższe przepisy możecie ze sobą łączyć lub traktować osobno.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą
Jeśli całe życie jesz tylko makarony z sosem pomidorowym to na pewno jesteś szczęśliwym człowiekiem, bo są pyszne. Ale skąd …
Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami
Gdy zakochany kundel zobaczył ją po raz pierwszy, wiedział, że nie zdobędzie jej serca za pomocą kiepskich wierszy. Będzie musiał …
Makaron z grzybami i masłem orzechowym
Pobiegnij za mną leśnych duktów szlakiem i przygotuj szybki makaron z grzybami.Masz koszyk grzybów, ale nie masz pomysłu na obiad? …
Lasagne Puttanesca
Ciao! Szykuję dla Was przepis na ku*ewsko smaczną Lasagne Puttanesca. A dlaczego ku*rewsko? Bo puttana to po włosku dzi*ka, ale …