Buongiorno! Dziś nie będzie nudy, bo na obiad serwuję gnudi (czyt. nudi). To po włosku golaski, czyli obierane z ciasta powoli ravioli. Moje golasy taplają się w najlepszym pomidorowym sosie jaki udało mi się ugotować (a pichcę od 20 lat), wzbogaciłam go o pomarańczowo-rozmarynową nutę.
Włoskie nonny robią gnudi z wysokiej jakości ricotty ” z bloku”, a ona jest dosyć zwarta, nie tak ja ta wiaderkowa. Nie udało mi się jej wczoraj dostać, więc trzeba się wyzbyć snobizmu i kulinarnego ego i zrobić z ricotty z wiaderka. Uznałam, że skoro nie miałam czasu biegać za najlepszą ricottą, to Wy też nie będziecie mieli. Ale zapewniam, że i tak będą znakomite.
Do gnudi ze zwartą ricottą potrzeba jedynie dobrego parmezanu i tutaj nie ma miejsca na kompromisy, ma być Parmezan, a nie Gran…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą. pyszne, kremowe risotto, z dużą ilością warzyw. idealne na letni obiad lub dodatek …
kremowe risotto ze szparagami z dodatkiem skórki z cytryny
Risotto ze szparagami to jedno z moich ulubionych wiosennych dań. Proste w przygotowaniu, pyszne i zawiera mój najukochańszy składnik. Wino. …
makaron ze szparagami, cytryną, pietruszką, chili i parmezanem
Prosty makaron ze szparagami z czosnkiem, chili, pietruszką, masłem i cytryną. Posypany parmezanem stanowi idealny lekki letni obiad czy dodatek …