
Granola bars to taka lepsza wersja granoli, bo można je wziąć w rękę i wybiec z domu. Choć nie wiem, czy to nie powinno właściwie nazywać się ciasteczka granolowe, no ale może sama nazwa nie ma znaczenia. Znaczenie ma tu fakt, że są super chrupiące i super pyszne.
Można oczywiście z tych składników zrobić prawdziwe granola bars, czyli wcisną w blachę cała masę, zapiec i na końcu pokroić. Ale po co?
Najlepsze jest to, że można je zrobić z tego co akurat mamy pod ręką, zamiast jabłka banan, zamiast miodu powidła śliwkowe, inne płatki, inne owoce suszone, dodać masła orzechowego… Oblać czekoladą. Mmmm..
Jak masa nie chce się sklejać można dodać trochę więcej miodu, albo poczekać ok. pół godziny.
A jak pięknie w domu pachnie podczas pieczenia. No i nie ukrywa, że najlepiej smakują prosto z piekarnika (no może po 5 min.). Ale w zamkniętym pojemniku wytrzymają nawet 2 tygodnie.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
ciastka migdałowo-owsiane
Pod wpisem mikołajkowym (delikatne ciastka migdałowe) spytałam, czy chcecie żebym dodała ciastka migdałowo-owsiane. Jakże było mi miło, kiedy odpisała moja …
granola cups z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi
Granola na śniadanie czy przekąskę to nic nowego, ale gdyby tak ją podać z ekspresowymi lodami bananowo-kokosowymi? Ja jestem jak …
chocolate chip cookies z płatków owsianych (prawie bez cukru, bez mąki)
Mam wrażenie, że przed chwilą pisałam, że jadę na wakacje, a już jestem z powrotem od kilku dni i do …
ciastka z figami (z mąki orkiszowej z płatkami owsianymi, prawie bez cukru)
Niektóre przepisy chodzą za mną kilka dobrych lat, zanim w końcu uda mi się je zrobić. Czasem wynika to z …