Jesień to mój ulubiony czas na pieczenie granoli. Kiedy jest ciemno i zimno, można odpalić piekarnik, wymieszać ulubione pestki oraz ziarna, a potem zapiec je w słodkim miodzie lub syropie z agawy. A przy okazji w całym domu pachnie cynamonem i słodkim, gorącym miodem.
Domową granolę można przygotować z dowolnych pestek i ziaren. Zamiast garści migdałów można użyć orzechów laskowych, a pestki dyni zamienić na słonecznik. Lubię jednak, żeby wszystkie składniki do siebie pasowały i tworzyły naprawdę wyjątkową mieszankę, inną niż wszystkie na sklepowych półkach. Dlatego tym razem przygotowałam bardzo jabłkową granolę, pieczoną w soku jabłkowym, pełną kawałków jabłek oraz chrupiących ziaren gryki, które sprawiają, że ta granola smakuje jak polska jesień. Ta tegoroczna, polska złota j…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Granola pomarańczowo – kokosowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)
Gęsta i kremowa kawa o smaku czekoladowym, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, k
Bananowy twarożek z tofu
Bananowy smak bardzo dobrze komponuje się z tofu. Twarożek jest wegański oraz bezglutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)
Owsianka z kiwi
Owsianka z kiwi to moja śniadaniowa wariacja, jak również moja ulubienica. Co więcej dodatek orzechów daje jej chrupkości. Lubię owsianki …