Po ostatnim przepisie na granolę prosiliście mnie często o nowe, granolowe receptury. Długo nie trzeba mnie namawiać – przecież domowa produkcja granoli to jeden z najprzyjemniejszych kuchennych spektakli!
Tym razem w rolach głównych kokos i pomarańcze, w roli pierwszoplanowej zdecydowanie kokos. Gra pierwsze skrzypce, bo pojawia się zarówno pod postacią sporej ilości wiórek kokosowych, jak i w dodatku koksowego oleju – jeśli jednak nie macie go pod ręką, możecie zastąpić go na przykład olejem z pestek winogron lub ryżowym. Granola straci wtedy trochę aromatu, ale dzięki dodatkowi tłuszczu będzie jeszcze bardziej chrupiąca i krucha. W roli drugoplanowej pojawi się też pomarańcza, która delikatnie przełamie mocno kokosowy, karmelowy aromat. A cały ten kuchenny reczital odbywa się …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Granola jabłkowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)
Gęsta i kremowa kawa o smaku czekoladowym, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, k
Bananowy twarożek z tofu
Bananowy smak bardzo dobrze komponuje się z tofu. Twarożek jest wegański oraz bezglutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)
Owsianka z kiwi
Owsianka z kiwi to moja śniadaniowa wariacja, jak również moja ulubienica. Co więcej dodatek orzechów daje jej chrupkości. Lubię owsianki …