
Pisałam, że granola bars to taka lepsza wersja granoli, bo można je wziąć do ręki i wybiec z domu. Jednak przewaga granoli polega na tym, że można ją zjeść na 1000 rożnych sposobów. Z mlekiem albo jogurtem. Z owocami. Można podjadać prosto ze słoika, albo posypać pieczone jabłka. Jakieś inne pomysły? Bo chyba sama jednak 1000 nie wymyślę.
Co najbardziej lubię w granoli? To że jest praktyczna, chrupiąca, ładnie wygląda, ma dużo rożnych składników, wiec każdy kęs smakuje inaczej. Że mogę dodać dużo orzechów i nasion i przemycić siemię lniane. I że za każdym razem mogę przepis zmodyfikować i mi się nie znudzi!
Do granoli dodaję trochę oleju, żeby była bardziej chrupiąca. Może to być dowolny olej, oliwa z oliwek (nie czuć smaku po zapieczeniu) albo olej kokosowy, a nawet masło. Dzięki temu mogę dać z kolei mniej miodu i granola jest tylko delikatnie słodka.
Rodzynki można dodać w trakcie pieczenia lub na sam koniec. Trzeba tylko uważać, żeby się nie spaliły.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Jak zrobić granolę – pieczona granola z orzechami
Niezastąpionym produktem śniadaniowym dla wielu osób są płatki. Można jeść je z jogurtem lub mlekiem. Świetną opcją jest samodzielne zrobienie …
nocna owsianka z mlekiem kokosowym, malinami i żurawiną
Nocna owsianka, czyli najprostsze śniadanie świata, przy tym pyszne i pożywne. Chcesz być bardziej fit? Zajrzyj po przepis
ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi i pomarańczą
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi to kolejna propozycja na zdrową przekąskę, śniadanie w biegu i coś słodkiego w jednym! Są …
owsiane scones z jabłkiem, kokosem i cynamonowym lukrem
Pyszne owsiane scones, idealne na śniadanie w biegu, przekąskę czy nawet deser! Zdrowe, bogate w błonnik. Opcja wegańska i bezglutenowa.