Podobno z tradycyjnym greckim fakes jest jak z polskim bigosem – każda gospodyni ma swój własny przepis.
Z pomidorami lub bez, na wodzie lub na bulionie, z białym lub czerwonym octem… I dobrze! – Myślę, że taka różnorodność sposobów przygotowywania tradycyjnych dań, charakterystycznych dla kuchni danego narodu, pięknie pokazuje jak elastyczna, tolerancyjna i otwarta na zmiany jest kuchnia w ogóle. Nasze rodzime przepisy także przecież ewoluują. Nawet najlepszy i najlepiej nam znany bigos mamy, nie jest dziś identyczny jak ten, który jedliśmy w dzieciństwie. Szarlotkę dziś przygotowuję inaczej niż 5 lat temu. Wszyscy jesteśmy w drodze, wszyscy się zmieniamy… A dobra kuchnia nam towarzyszy.
Do rzeczy jednak… Fakes!
A więc, pierwszy w życiu przepis na fakes dostałam 7 la…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos dyniowy kremowy (wegański)
Sos dyniowy jest kremowy i delikatny w smaku oraz bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie pasują do niego aromatyczne przyprawy takie …
Rozgrzewająca zupa z dynią, soczewicą i mlekiem kokosowym
Rozgrzewająca zupa z dyni z soczewicą i mlekiem kokosowym. Pożywna, pyszna zupa.
Zupa dyniowo-bananowa
Przedstawiam zupę dyniowo-bananową. Tak, są tu banany i wbrew pozorom wcale nie jest to mdławy kremik dla przedszkolaków. Ich dodatek …
Zupa krem z pieczonej dyni hokkaido
Jesień to pora roku, która inspiruje do przygotowywania rozgrzewających, aromatycznych dań. Wśród nich króluje zupa krem z dyni, która zachwyca …