green smoothie bowl, czyli bardzo zielony koktajl jedzony z miski !

Wszystkiego najlepszego z okazji dnia Świętego Patryka! Nie wiem, czy składa się takie życzenia, wiem natomiast, że każda okazja do świętowania jest dobra. Można to zrobić pijąc guinnessa (u mnie zaplanowane na wieczór), robiąc zapiekankę cottage pie, albo wersja, którą ja sprawdziłam dziś rano, jedząc najbardziej zielony koktajl!
Piszę jedząc, ponieważ taki koktajl wychodzi bardzo gęsty i jemy go z miski! Czyli tak zwane smoothie bowl, które ostatnimi czasy zawładnęło internetem.
Jedzenie koktajlu, zamiast jego picie, ma bardzo dobry wpływ na trawienie: koktajl nie trafia w wielkich ilościach na raz do żołądka, a stopniowo, do tego „pogryziony” i wstępnie przetrawiony przez ślinę. Poza tym, można do niego dodać dużo więcej orzechów, awokado, płatków owsianych, przez co jest bardzo pożywny.
Na górę kładziemy ulubione owoce, orzechy, można dodać jogurtu, polać mlekiem kokosowym. Jest kolorowo i prawdopodobnie skusi się nawet maluch, nieświadomy, że zjada szpinak czy awokado! Można mu powiedzieć, że jest to micha Shreka????
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Chałwowa owsianka z jagodami
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegański koktajl malinowy z kaszą jaglaną i z tofu.
Oto wegański koktajl malinowy z kaszą jaglaną (jest niewyczuwalna!) i tofu (nie ma po nim śladu!), czyli sycący posiłek w …
Wegański koktajl jagodowy z komosą ryżową
Oto kolejny przepis na wegański koktajl – tym razem pełen białka komosy ryżowej, antyoksydantów z jagód i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wegański koktajl wysokobiałkowy
Dostarczenie wysokiej jakości białka w diecie wegańskiej, ale i nie tylko, jest bardzo istotne. Właśnie dlatego stworzyłem koktajl wysokobiałkowy.