Ledwo zdążyłam rozpakować plecak po powrocie z Gruzji, a od razu zabrałam się za wertowanie notatek i receptur z podróży. Wiedziałam, za jaki przepis zabiorę się na początek – za moje ukochane, faszerowane bakłażany.
Bakłażany faszerowane pastą z orzechów to najpopularniejsza gruzińska przekąska, która zupełnym przypadkiem jest także wegańska. Każda kucharka i gospodyni podaje ją odrobinę inaczej – czasem są to pokaźne rulony, czasem malutkie spiralki, a jeszcze innym razem są dodatkowo spłaszczone lub wycięte w geometryczny kształty. Jednak zawsze farsz bakłażanów jest kremowy, porządnie przyprawiony i połączony ze słodkimi pestkami granatu.
Przygotowanie tego dania może wydawać się czasochłonne, ale nie dajcie się nabrać – w czasie, kiedy obsmażacie kolejne partie bakłaża…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …