Roślinne mleko, twaróg bez sera, wegańskie naleśniki – kulinarne podróbki czy szukanie znanych form i smaków w roślinnej odsłonie? Moim zdaniem zdecydowanie to drugie, pod warunkiem, że danie będzie przemyślane i dopracowane w każdym szczególe.
Grzanki z ricottą, figami i miodem to ponadczasowe połączenie – zawsze tak samo eleganckie i słodkie. Dlatego zrobiłam swoją wersję, która niewiele ustępuje tej oryginalnej, gdzie w roli tradycyjnego serka występuje twarożek z orzechów nerkowca. Dobrze namoczone i zmiksowane orzechy z łatwością zmieniają się w kremowy, aksamitny twarożek, jeszcze delikatniejszy niż ten z migdałów. Do tego kilka plasterków świeżej figi, syrop z agawy z tymiankiem i najmodniejsza przekąska sezonu gotowa, bez kompleksów względem oryginalnej wersji.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
PANELLE - CHRUPIĄCE PLACUSZKI Z CIECIERZYCY
Panelle to sycylijskie placuszki z ciecierzycy, które są nie odzownym elementem tamtejszego street foodu. Zazwyczaj podawane w bułce z seza...
Gofry z mąki z ciecierzycy
Na śniadanie, obiad, jak i kolację świetnie wpasowują się gofry. Można je przyrządzić nie tylko z owocami i słodkimi dodatkami, …
Gofry ziemniaczane
Placki ziemniaczane z gofrownicy to moja odpowiedź na nudę. Poza smakiem warto bawić się formą podania jedzenia... i tak powstały …
Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)
Gęsta i kremowa kawa o smaku czekoladowym, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, k