Wyobraź sobie miseczkę kremowego hummusu o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, delikatnie pikantnym, a jednocześnie tak harmonijnym, że nie możesz przestać maczać w nim kawałka pity. Na wierzchu złocista strużka oliwy – cytrynowej lub z chilli – która nadaje dodatkowej głębi smaku. Kilka listków mięty, skórka z cytryny i szczypta pieprzu maqaw sprawiają, że zwykła przekąska zmienia się w coś wyjątkowego. Tak przygotowany hummus cytrynowy nie tylko zachwyca smakiem, ale też wygląda na stole jak małe kulinarne dzieło sztuki.
Hummus to danie, które można podać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżych warzyw, idealny dip na imprezę, a nawet baza do wrapów czy smarowidło do kanapek. Możesz udekorować go granatem, uprażonymi pestkami słonecznika lub klasyczną piet…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Smalec z fasoli
Smalec z fasoli czyli świetna wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Co więcej składa się głównie z białka, a nie z tłuszczu …
Masło orzechowe z migdałów, nerkowców i słonecznika
Domowe masło orzechowe. Można przygotować z każdego rodzaju orzecha bądź słonecznika. Doskonałe na kanapki czy dodatek do wypieków.
Imprezowe przekąski
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Pasta z pieczonego czosnku
Jeśli kochasz czosnek, ale unikasz go, bo obawiasz się jego intensywnego zapachu, mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Pieczony czosnek to …