Tradycyjnie hummus, to pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu, ukręcona z ciecierzycy. Tak na prawdę z każdego strączka można stworzyć pastę na wzór hummusu. W związku z tym, że mamy w Polsce lato, czyli sezon na świeży bób, postanowiłem stworzyć przepis na hummus z bobu… Oj jakie to jest pyszne…
Jak podawać hummus?
Gotowy hummus z bobu przełożyłem do miseczki i udekorowałem kilkoma połówkami bobu, uprażonym sezamem, listkami mięty oraz skropiłem oliwą z dodatkiem papryki wędzonej oraz chili. Ta smakową oliwa dodatkowo podkręca smak i nadaje wyrazistości, ale nie jest dodatkiem obowiązkowym. Możesz hummus skropić zwykłą oliwą z oliwek.
Hummus z bobu – KĄCIK PORAD
- Ilość bobu jest podana przed gotowaniem i obraniem.
- Woda dodawana do…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Spring Rolls
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańska sałatka jarzynowa
Kaczy żer, dziadówka, sałatka rosyjska... Dziś przed Wami mój zweganizowany przepis na popularną przekąskę – wegańska sałatka jarzynowa!
Mleko sojowe – przepis
Przepis ten powstał w czasach gdy nie było ono dostępne w niemalże każdym sklepie, a w sklepach ze zdrową żywnością …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...