Indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami

40 min
8 porcji
141 kcal
Indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami
✍️ Opis autora:

Placki ziemniaczane każdy zna i kocha (tak mi się przynajmniej wydaje), ale te dzisiejsze nie mają z tradycyjnymi zbyt wiele wspólnego. Po pierwsze są zrobione z ugotowanych ziemniaków, a po drugie są przyprawione po indyjsku, a w środku kryją niespodziankę w postaci nerkowców.

Będąc w Indiach zakochałam się w tamtejszym jedzeniu. Dwa pierwsze dni były totalną wyżerką. Jadłam wszystko i wszędzie. Trzeciego dnia, jak zaczęłam śmierdzieć przyprawami, ta euforia minęła i delikatnie rzecz ujmując miałam wstręt do żółtego koloru. Całe szczęście jajka i grzanki z serem serwowali „czyste”. Czasem kusiłam się jednak na indyjskie przysmaki, szczególnie samosy albo chlebki paratha, które najbardziej mi smakowały faszerowane ziemniakami (a te drugie dodatkowo nerkowcami). I tutaj już tak mi nie przeszkadzały indyjskie aromaty.

Zatęskniłam ostatnio za tymi smakami (a zdarza mi się to dość często) i ponieważ nie chciałam smażyć samosy ani robić chlebka, postanowiłam wykorzystać samo nadzienie i zrobić placki ziemniaczane.

Dodałam nerkowców, a przyprawiłam kolendrą i kminem. Podałam z jogurtem naturalnym, kolejną porcją kolendry i troszkę poczułam się jak w Indiach.

I na koniec uwaga, taka może trochę oczywista: placki najlepiej smakują jedzone ręką????

Indyjskie placki ziemniaczane – wegetariańskie comfort food z orientalnym akcentem, łączące tradycję z egzotyką. Kluczowe składniki to aromatyczne ziemniaki, chrupiące nerkowce i świeża kolendra. Gotowe w zaledwie 40 minut (w tym 20 minut aktywnego przygotowania), stanowią sycące danie bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze z orzechów. Imbir i kmin wspomagają trawienie. Idealne na rodzinny obiad lub kolację w stylu fusion. Podawaj z jogurtem naturalnym i mango chutney dla kontrastu smaków.
🍽️ Obiady 🤗 Comfort food 💰 Budżetowe 👶 Dla początkujących
20 min
Przygotowanie
20 min
Gotowanie
40 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 8 porcji 10x
/14 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/14
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Pomidorowe risotto z bakłażanem

Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …

45 min
2
693
Z
Zielonysrodek.pl
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
🥛 Wegetariańska

tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami

Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.

70 min
4
637
Z
Zielonysrodek.pl
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
🥛 Wegetariańska

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …

65 min
4
Z
Zielonysrodek.pl
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
🥛 Wegetariańska

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą. pyszne, kremowe risotto, z dużą ilością warzyw. idealne na letni obiad lub dodatek …

45 min
4
440
Z
Zielonysrodek.pl