Na wigilijnym stole kiszona kapusta może pojawiać się w wielu postaciach. W świątecznych pierogach, w ogromnym drożdżowym kulebiaku, w postnym bigosie, w łazankach lub wraz z gotowanym grochem. Dlatego postanowiłam oddać cześć kiszonej kapuście i tym razem przygotować ją w naprawdę odświętnym wydaniu – oto zapiekane jabłka faszerowane kiszoną kapustą, soczewicą i żurawiną.
Dodatek jabłka do kiszonej kapusty jest bardzo popularny, czasem pojawia się on w surówkach, czasem w łazankach, a czasem nawet starte jabłko dodaje się do kapusty zasmażanej lub do kapuśniaku. Nic dziwnego, bo kiszona kapusta ma intensywny, słony i kwaśny smak, który aż prosi się o dodatek słodkich, owocowych nut. Dlatego obróciłam tradycyjny porządek i zamiast jabłko dodawać do kapusty, zachęcam was, żebyście…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Idealne danie na wykorzystanie włoszczyzny po gotowaniu zupy! Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną rewelacyjnie smakuje samodzielni...
ŚWIĄTECZNE GOŁĄBKI Z SEITANEM, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
U mnie w domu nigdy nie było tradycji jedzenia gołąbków w święta, jadło się je zwykle bez okazji. W tym …
Kulebiak z kiszoną kapustą
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.