Może jeszcze pieroga? Spróbujesz paszteciku? Przecież ty nic nie zjadałaś! Przy świątecznym stole nie łatwo odmówić i uniknąć bożonarodzeniowego przejedzenia. Dlatego po świętach dobrze jest przez chwilę zbastować i poratować się zbawienną kurkumą.
Korzeniowi kurkumy przypisuje się niemal tyle właściwości, co magicznej mandragorze. Według Kuchni Pięciu przemian rozgrzewa i pobudza przemianę materii; zgodnie z ajurwedą ma właściwości antybiotyczne, antybakteryjne i oczyszczające; a z jej dobroczynnym wpływem zgadza się nawet zachodnia medycyna. Niezależnie od tego, jaki system medyczny najbardziej do nas przemawia, jedno jest pewne – świeżo starty korzeń kurkumy dodany do porannej kaszy jaglanej stawia na nogi nawet najbardziej przejedzonych, świątecznych łasuchów…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Koktajl z kiwi
Koktajl z kiwi czyli kolejna odsłona koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Poziom słodkości zależy od dojrzałości kiwi, ja …
ZŁOTA OWSIANKA - OWSIANKĄ Z KURKUMĄ, MLEKIEM KOKOSOWYM I POMARAŃCZĄ
Jedna z moich ulubionych zimowych owsianek - złota! Absolutnie przepyszna i mega zdrowa, bo z dodatkiem kurkumy i pomarańczy. Kurkuma …
Pudding chia kokosowo – buraczany
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Złota owsianka
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.