Kto mnie trochę zna, lub obserwuje przepisy od lat, ten wie, że szaleję za jagodziankami. Piekę je co sezon i zazwyczaj wprowadzam jakiś eksperyment co roku, były trójkątne, z twarogiem, z marcepanem, z czekoladą. Ale w tym roku to już przesadziłam, to są jagodzianki GUCCI (nawiązanie do piosenki Malik & Mr. Polak – Jagodzianki).
Sekretem delikatnego ciasta jest dodatek mascarpone. Zagniatać możecie ręcznie (na instastories @tochabrocha pokazałam krok po kroku jak wyrabiam ciasto), albo mikserem. Ciasto jest ważne, ale to co nas bardziej interesuje to tajemniczy jagodowy środek. Przygotowałam wersję klasyczną z ziarenkami laski wanilii, może to być także gotowy cukier z wanilią, unikamy natomiast cukru wanilinowego, bo to jedna wielka ściema. Drugie nadzienie jest z białą czekol…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Galette z rabarbarem i truskawkami
Galette z rabarbarem i truskawkami czyli słodko-kwaskowate owoce, otoczone kruchą skorupką z maślanego ciasta. Uwielbiam! Za prostotę i fakt, że …
Tarta truskawkowa Panna Cotta
Przed Pańswtem tarta Panna Kotka ?Słodka i waniliwowa, gdzieniegdzie przebija się warstwa ukrytego truskawkowego szaleństwa. Żeby nie była zbyt...
Clafoutis z rabarbarem i truskawkami
Bonjour, aujourd’hui je prépare le Clafoutis ?Francuskie babcie zapiekają czereśnie z pestkami w cieście naleśnikowym. W trakcie pieczenia wydziela...
Cynamonowe wianuszki z rabarbarem
Lilak, likak, ten zapach za mną chodzi, nie mogę się uwolnić!A dzisiaj moje nozdrza jeszcze bardziej zwariowały od tych majowych …