
Kto mnie trochę zna, lub obserwuje przepisy od lat, ten wie, że szaleję za jagodziankami. Piekę je co sezon i zazwyczaj wprowadzam jakiś eksperyment co roku, były trójkątne, z twarogiem, z marcepanem, z czekoladą. Ale w tym roku to już przesadziłam, to są jagodzianki GUCCI (nawiązanie do piosenki Malik & Mr. Polak – Jagodzianki).
Sekretem delikatnego ciasta jest dodatek mascarpone. Zagniatać możecie ręcznie (na instastories @tochabrocha pokazałam krok po kroku jak wyrabiam ciasto), albo mikserem. Ciasto jest ważne, ale to co nas bardziej interesuje to tajemniczy jagodowy środek. Przygotowałam wersję klasyczną z ziarenkami laski wanilii, może to być także gotowy cukier z wanilią, unikamy natomiast cukru wanilinowego, bo to jedna wielka ściema. Drugie nadzienie jest z białą czekoladą i skórką z limonki. Wybierzcie, które wolicie. W obu przypadkach proponuję dodać trochę mąki ziemniaczanej, aby jagody w trakcie pieczenia nie puściły za dużo soku.
By uniknąć efektu jajecznicy, jagodzianki przed pieczeniem smarujemy jedynie białkiem jajka. Proponuję dodatkowo posypać je kruszonką. Niezależnie czy wybierzecie wersję „nago”, czy okrytą kruszonką, jagodziankę warto jeszcze polukrować. I tutaj do wyboru macie wersję klasyczną lub z białą czekoladą i limonką.
Have fun!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Tarta truskawkowa Panna Cotta
Przed Pańswtem tarta Panna Kotka ?Słodka i waniliwowa, gdzieniegdzie przebija się warstwa ukrytego truskawkowego szaleństwa. Żeby nie była zbyt...
Clafoutis z rabarbarem i truskawkami
Bonjour, aujourd’hui je prépare le Clafoutis ?Francuskie babcie zapiekają czereśnie z pestkami w cieście naleśnikowym. W trakcie pieczenia wydziela...
Cynamonowe wianuszki z rabarbarem
Lilak, likak, ten zapach za mną chodzi, nie mogę się uwolnić!A dzisiaj moje nozdrza jeszcze bardziej zwariowały od tych majowych …
Galette z wiśniami
Moją wisieńką na torcie w tym tygodniu jest dla Was przepis na Galette z wiśniami. Ciekawe co na ten temat …