Jagodzianki Gucci

108 min
8 porcji
Jagodzianki Gucci
✍️ Opis autora:

Kto mnie trochę zna, lub obserwuje przepisy od lat, ten wie, że szaleję za jagodziankami. Piekę je co sezon i zazwyczaj wprowadzam jakiś eksperyment co roku, były trójkątne, z twarogiem, z marcepanem, z czekoladą. Ale w tym roku to już przesadziłam, to są jagodzianki GUCCI (nawiązanie do piosenki Malik & Mr. Polak – Jagodzianki).

Sekretem delikatnego ciasta jest dodatek mascarpone. Zagniatać możecie ręcznie (na instastories @tochabrocha pokazałam krok po kroku jak wyrabiam ciasto), albo mikserem. Ciasto jest ważne, ale to co nas bardziej interesuje to tajemniczy jagodowy środek. Przygotowałam wersję klasyczną z ziarenkami laski wanilii, może to być także gotowy cukier z wanilią, unikamy natomiast cukru wanilinowego, bo to jedna wielka ściema. Drugie nadzienie jest z białą czekoladą i skórką z limonki. Wybierzcie, które wolicie. W obu przypadkach proponuję dodać trochę mąki ziemniaczanej, aby jagody w trakcie pieczenia nie puściły za dużo soku.

By uniknąć efektu jajecznicy, jagodzianki przed pieczeniem smarujemy jedynie białkiem jajka. Proponuję dodatkowo posypać je kruszonką. Niezależnie czy wybierzecie wersję „nago”, czy okrytą kruszonką, jagodziankę warto jeszcze polukrować. I tutaj do wyboru macie wersję klasyczną lub z białą czekoladą i limonką.

Have fun!

Jagodzianki Gucci – wegetariańskie, puszyste bułeczki z sezonowymi jagodami i kremowym nadzieniem. Kluczowe składniki to mąka pszenna, aromatyczna laska wanilii i kremowe mascarpone. Przygotowanie zajmuje około 1,5 godziny, ale efekt wart jest czasu. Bogate w wapń z mleka i mascarpone, wspierają zdrowie kości. Idealne na letnie śniadanie lub podwieczorek. Podawaj ciepłe, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem świeżych jagód dla podkreślenia smaku.
90 min
Przygotowanie
18 min
Gotowanie
108 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 8 porcji 10x
/26 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/26
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Tarta truskawkowa Panna Cotta
🥛 Wegetariańska

Tarta truskawkowa Panna Cotta

Przed Pańswtem tarta Panna Kotka ?Słodka i waniliwowa, gdzieniegdzie przebija się warstwa ukrytego truskawkowego szaleństwa. Żeby nie była zbyt...

60 min
8
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Clafoutis z rabarbarem i truskawkami
🥛 Wegetariańska

Clafoutis z rabarbarem i truskawkami

Bonjour, aujourd’hui je prépare le Clafoutis ?Francuskie babcie zapiekają czereśnie z pestkami w cieście naleśnikowym. W trakcie pieczenia wydziela...

45 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Cynamonowe wianuszki z rabarbarem
🥛 Wegetariańska

Cynamonowe wianuszki z rabarbarem

Lilak, likak, ten zapach za mną chodzi, nie mogę się uwolnić!A dzisiaj moje nozdrza jeszcze bardziej zwariowały od tych majowych …

107 min
6
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Galette z wiśniami
🥛 Wegetariańska

Galette z wiśniami

Moją wisieńką na torcie w tym tygodniu jest dla Was przepis na Galette z wiśniami. Ciekawe co na ten temat …

115 min
1
B
Burczymiwbrzuchu.pl