Jajka w batatach z pomidorami

22 min
2 porcje
213 kcal
Jajka w batatach z pomidorami
✍️ Opis autora:

Wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem jest śniadanie weekendowe, a tu się okazuje, że ostatnim wpisem na ten temat były placki z ricotty! Zatem postanowiłam się poprawić i dziś dodaję jajka w batatach. Myślę, że jest to bardziej pomysł niż przepis, bo bardzo łatwo można go zmodyfikować po swojemu, niemniej na pewno wyjdzie smacznie i pożywnie, a co najważniejsze w słonecznych kolorach!

Takie śniadanie jest szczególnie wskazane, gdy na dworze szaro i ponuro… I to nie tylko dzięki kolorystyce. Batat poza tym, że jest pyszny, jak gdyby spokrewniony jednocześnie z ziemniakiem i dynią, to jest też kopalnią wartości odżywczych!

„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej”

Do towarzystwa dodałam pomidora, odrobinę czosnku i pietruszki. Świetnie pasuje też świeża kolendra, pieprz cayenne lub wędzona papryka. Doprawiać można według uznania, a na koniec wybrać dowolne dodatki: ser, jogurt naturalny, czy kwaśną śmietanę. Bez dodatków też będzie super.

Jajka w batatach – pożywne wegetariańskie danie, które zachwyci miłośników śniadań i comfort food. Kluczowe składniki to bataty, jajka i świeże pomidory, tworzące harmonijną kompozycję smaków. Gotowe w zaledwie 22 minuty – idealne na szybkie, sycące śniadanie lub lekki obiad. Bogate w białko (około 15g na porcję) i błonnik, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Bataty dostarczają witaminy A, wspierając odporność. Podawaj z chrupiącym pieczywem i odrobiną świeżej natki pietruszki dla wyrazistego finiszu.
🌅 Śniadania 🍽️ Obiady 🤗 Comfort food 💪 Wysokobiałkowe 🌾 Wysokobłonnikowe
10 min
Przygotowanie
12 min
Gotowanie
22 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/8 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/8
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

jajka w pomidorach z parmezanem
🥛 Wegetariańska

jajka w pomidorach z parmezanem

jajka w pomidorach z parmezanem, czyli shakshouka albo szakszuka.

25 min
2
281
Z
Zielonysrodek.pl
Muffiny jajeczne z porem a la quiche
🥛 Wegetariańska

Muffiny jajeczne z porem a la quiche

Leciutkie kremowe muffiny jajeczne z porem. Idealne na wynos, zarówno na ciepło jak i na zimno.

35 min
2
490
Z
Zielonysrodek.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Pomidorowe risotto z bakłażanem

Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …

45 min
2
693
Z
Zielonysrodek.pl
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
🥛 Wegetariańska

tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami

Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.

70 min
4
637
Z
Zielonysrodek.pl