
Wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem jest śniadanie weekendowe, a tu się okazuje, że ostatnim wpisem na ten temat były placki z ricotty! Zatem postanowiłam się poprawić i dziś dodaję jajka w batatach. Myślę, że jest to bardziej pomysł niż przepis, bo bardzo łatwo można go zmodyfikować po swojemu, niemniej na pewno wyjdzie smacznie i pożywnie, a co najważniejsze w słonecznych kolorach!
Takie śniadanie jest szczególnie wskazane, gdy na dworze szaro i ponuro… I to nie tylko dzięki kolorystyce. Batat poza tym, że jest pyszny, jak gdyby spokrewniony jednocześnie z ziemniakiem i dynią, to jest też kopalnią wartości odżywczych!
„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej”
Do towarzystwa dodałam pomidora, odrobinę czosnku i pietruszki. Świetnie pasuje też świeża kolendra, pieprz cayenne lub wędzona papryka. Doprawiać można według uznania, a na koniec wybrać dowolne dodatki: ser, jogurt naturalny, czy kwaśną śmietanę. Bez dodatków też będzie super.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
jajka w pomidorach z parmezanem
jajka w pomidorach z parmezanem, czyli shakshouka albo szakszuka.
Muffiny jajeczne z porem a la quiche
Leciutkie kremowe muffiny jajeczne z porem. Idealne na wynos, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.