
W końcu nadszedł wymarzony weekend, a wraz z nim mój ulubiony posiłek- weekendowe śniadanie! Leżałam rano w łóżku i się zastanawiałam, co dziś przygotuję. Miałam w lodówce upieczonego batata i o mały włos nie zrobiłam z niego placków, niestety brakowało mi kilku składników i w ten oto sposób, trochę z braku laku, przygotowałam śniadanie z tego co miałam, czyli jajka w pomidorach. I byłam bardzo zadowolona.
Do tego pysznego śniadanie nie potrzeba wiele poza jajkami i pomidorami. Najlepiej jakby pomidory były świeże, ale poza sezonem te z puszki w zupełności wystarczą, a przygotowanie będzie prostsze i szybsze.
Z przypraw dodałam tylko czosnek, pietruszkę i chili. Ale można oczywiście dodać więcej smaków: kmin rzymski czy jakieś miksy meksykańskie, marokańskie.
Na koniec wszystko oprószyłam parmezanem, ale znowu wybór sera i czy go zastosować to kwestia indywidualna. Może być ser żółty czy mozzarella. Albo roquefort?
Największe zadowolenie nadeszło, jak już żółtko wymieszało się z pomidorami. Chyba to prawda, że najmniejsze rzeczy cieszą najbardziej.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Jajka w batatach z pomidorami
Kolorowe śniadanie, czyli jajka w batatach z dodatkiem pomidorów i czosnku. Pyszne, pożywne i zdrowe za sprawą prawdopodobnie najzdrowszych warzyw
Muffiny jajeczne z porem a la quiche
Leciutkie kremowe muffiny jajeczne z porem. Idealne na wynos, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.