
Mam nadzieję, że wszyscy odpoczęli przez Święta! Ja byłam w Polsce prawie 3 tygodnie i jak to zwykle bywa, było bardzo intensywnie, stąd brak wpisów. Planowałam serię ciastek świątecznych, niestety zabrakło czasu, ale może to i dobrze, bo jedzenia i tak było za dużo.
Przez ten czas jadłam co popadnie, a najwięcej ciast, ciasteczek, chleba i grzanek i teraz czuję się jak bańka. Ale już wróciłam do Nicei i mam zamiar zrobić sobie swego rodzaju detoksik: jeść porządne jedzenie, a najwięcej warzyw i owoców, których mi najbardziej brakowało. Mój pierwszy posiłek stanowiło jajko na sałatce z pieczonego buraka, batata i cukinii z dodatkiem rukoli i nerkowców.
A czy wiecie, że burak posiada specjalne moce oczyszczające organizm?
Burak przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu gdyż wspomaga pracę wątroby, jelit i nerek. Oczyszcza również krew, obniża ciśnienie krwi, usuwa kwas moczowy z organizmu. Spożywanie buraka zapewnia efektywną detoksykację organizmu – to jedno z najlepszych pod tym względem warzyw. Korzenie buraka zawierają znaczne ilości pektyny, co wspomaga wydalanie z organizmu metali ciężkich, mikroorganizmów niebezpiecznych dla układu trawiennego i nadmiaru cholesterolu. W jaki sposób oczyszcza nasz organizm?
- przez eliminację mocznika z organizmu,
- usuwa szkodliwe drobnoustroje – blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek,
- za sprawą substancji pektynowych ułatwia trawienie,
- obniża poziom cholesterolu,
- przeciwdziała miażdżycy,
- hamuje procesy gnilne w jelitach.
Jajko w koszulce większość ludzi gotuje w garnku z octem. A ja robię to na patelni w osolonej wodzie i zawsze wychodzi świetnie. A czemu jest prościej? Bo woda na patelni nagrzewa się szybciej niż w garnku. W prezentowanej wersji żółtko nie jest może idealnie płynne, ale nie chciałam żeby się za bardzo rozlało. W połączeniu z sałatką smakowało pysznie, a uśmiech zadowolenia nie opuszczał mojej twarzy przez wiele godzin;)
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …
Wiosenna zupa ze szparagami
Zupa ze szparagami, szpinakiem, porem, selerem naciowym i kapustą. Zielone minestrone, czyli bardzo wiosenna zupa. Pyszna i jakże zdrowa !
Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
Sałatka z ryżem, szparagami, pieczonymi batatami i truskawkami. Kolorowo i przepysznie. Zdrowo i pożywnie.
Pieczony kalafior z ciecierzycą
pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …