Bulion warzywny może nie wydawać się czymś co łatwo przygotować. Zafiksowani na bulionach drobiowych, kostnych, z cięższych mięs, zapominamy o tym, że wyciągnięcie umami z warzyw w ogóle jest możliwe. Miałem ostatnio takie przemyślenie, że w pewnym sensie gotowanie na mięsie upośledza nasze zdolności kulinarne (i nie boję się tego przyznać jako osoba, która do 30-tego roku życia gotowała głównie mięsnie). Gotowanie roślinne wymaga więcej sposobów, pomysłów, jednocześnie dając ogromnie więcej możliwości budowania dań, zabawy teksturami i smaków do odkrycia. Dla mnie to trochę jakby odkrywanie gotowania na nowo, choć wydawało mi się, że przecież już tak wiele umiem. Kuchnia roślinna uczy mnie, że wiem bardzo mało i małymi krokami w wielu daniach podstawowych dopiero dochodzę do perfekcji…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Najprostszy przecier pomidorowy
Macie dosyć obierania surowych pomidorów, zachlapanych ścian i stania nad garnkiem, gdy robicie przecier pomidorowy? Zniechęciliście się już na tyle, …
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z czerwonej soczewicy, to prawdziwy klasyk kuchni wegańskiej. Prosta i pyszna wegańska zupa z soczewicy, która zachwyci każdego!
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
Chcesz zacząć jeść więcej warzyw? Sięgaj po zupy! W moim przypadku sprawdza się to IDEALNIE. Tym razem na tapet wleciała …
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …