jak zrobić labneh i z czym go jeść? czyli serek z jogurtu naturalnego. idealny do deserów, na śniadanie, do kanapki, na słono i słodko!

10 min
4 porcje
jak zrobić labneh i z czym go jeść? czyli serek z jogurtu naturalnego. idealny do deserów, na śniadanie, do kanapki, na słono i słodko!
✍️ Opis autora:

Czy słyszeliście o labneh? Nie? to już tłumaczę: jest to kremowy, lekki serek, popularny w kuchni bliskiegowschodu, który otrzymuje się z jogurtu naturalnego, poprzez odcedzenie go z serwatki. I oczywiście można go w prosty sposób przygotować w domu. Ostatnio totalnie oszalałam na jego punkcie i robię go prawie co tydzień. Jem go przede wszystkim na słodko, ale wspaniale smakuje również na słono. Poniżej kilka propozycji na jego wykorzystanie, moje ulubione połączenie to z truskawkami i rabarbarem, ale tak naprawdę ze wszystkimi owocami smakuje wyśmienicie.

Jeszcze niedawno byłam przekonana, że jogurt grecki jest bardziej gęsty i tłusty, bo robi się go z dodatkiem śmietany. A okazje się, że jest to po prostu odcedzony jogurt, czyli pierwszy krok do labneh! Pewnie zauważyliście też, że jogurt grecki jest bardziej kwaśny niż ten rzadki. I im dłużej będziemy go odcedzać, tym bardziej wyrazisty będzie się robił.

Pokrótce proces odcedzania jogurtu wygląda tak:

kilka godzin ➡️ jogurt grecki

1 dzień ➡️ miękki i delikatny labneh (idealny na dip)

2-3 dni ➡️ twardszy i bardziej wyrazisty labneh (świetny na sernik)

4-5 dni ➡️ twardy i bardzo wyrazisty labneh (można z niego zrobić kulki i zamarynować w ziołach i oliwie)

Wszystko będzie zależało od wykorzystanego jogurtu (ja na przykład zaczynam od jogurtu greckiego) i wielu innych czynników.

Labneh – wegetariański, kremowy serek z jogurtu naturalnego, prosty w przygotowaniu i bezglutenowy. Powstaje z zaledwie dwóch składników: jogurtu i sitka, a gotowy jest w zaledwie 10 minut! Bogaty w białko i probiotyki, wspiera zdrowie jelit. Idealny na szybkie śniadanie, ale sprawdzi się też jako dodatek do kanapek, deserów lub przekąska. Podawaj z miodem i orzechami na słodko lub z oliwą i ziołami na słono – smakuje wybornie w każdej wersji!
🌅 Śniadania 🥪 Kanapki 🤗 Comfort food 🌾 Bezglutenowe 👶 Dla początkujących 🧊 Można zamrozić
10 min
Przygotowanie
Gotowanie
10 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/2 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/2
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

pancakes z masłem orzechowym
🥛 Wegetariańska

pancakes z masłem orzechowym

pyszne, puchate, zdrowe pancakes z masłem orzechowym! idealne weekendowe śniadanie, ale sprawdzą się też na zimno na wynos!

25 min
4
279
Z
Zielonysrodek.pl
Grzanka z awokado i jajkiem
🥛 Wegetariańska

Grzanka z awokado i jajkiem

Niezbyt często jem kanapki, niezbyt często kupuję chleb, najczęściej się to zdarza jak mamy gości. Dzięki temu jem więcej warzyw, …

20 min
2
350
Z
Zielonysrodek.pl
Zielony omlet z brokułem, szpinakiem i kolendrą
🥛 Wegetariańska

Zielony omlet z brokułem, szpinakiem i kolendrą

Jak się macie? Jak dajecie radę? Ja mam dni lepsze i gorszę, gdybym wiedziała, że to się za chwilę skończy, …

30 min
3
221
Z
Zielonysrodek.pl
Grzanki z pieczoną figą
🥛 Wegetariańska

Grzanki z pieczoną figą

Przepis na grzanki z pieczoną figą, ricottą oraz rzredukowanym octem balsamicznym i miodem. Świetna, elegancka przystawka

20 min
2
413
Z
Zielonysrodek.pl