Jesienny tort ze słonym karmelem

105 min
8 porcji
Jesienny tort ze słonym karmelem
✍️ Opis autora:

Nigdy nie byłam wielką fanką tortów, więc nie eksperymentowałam z tematem i jakoś nie ciągnęło mnie, żeby się w to bardziej zagłębić. Aż zostałam mamą i za punkt honoru postawiłam sobie, że co roku to właśnie ja upiekę moim dzieciom torcik urodzinowy.

Przez kilka ostatnich lat mój tort wyglądał mniej więcej tak samo: maślany biszkopt, krem z mascarpone i dużo owoców. Bo takie torty lubię, lżejsze, bez masy maślanej. Nigdy jednak do końca nie byłam zadowolona z kształtu, który przybierał- był za niski, a placki rozjeżdżały się nieco na boki.

I wtedy poznałam Dominikę z Domo bake. Jej torty zaczęły spędzać mi sen z powiek. To perfekcyjne wykończenie, te idealne czekoladowe i karmelowe dripy, które zatrzymywały się w połowie, a nie tak jak u mnie, spływały na dno, te kompozycje owocowe (i popcornowo-bekonowe)- ach! I kiedy okazało się, że Dominika przyjechała do Trójmiasta, udało mi się podstępnie zwabić ją do mnie, żeby pokazała mi jak te swoje cuda tworzy. A dobra wiadomość jest taka, że pozwoliła mi podzielić się swoim przepisem na blogu i teraz i wy możecie z niego skorzystać!

Musiałyśmy niestety (niestety, bo bardzo chciałam nauczyć się perfekcyjnego wykończenia ścianek) postawić na naked cake, z odsłonionymi brzegami z racji nieposiadania przeze mnie odpowiednich, tortowych narzędzi. Ale następnym razem obiecuję poprawę, będę już wyposażona w odpowiednią packę, kręcący się talerz i wszystko, co będzie czynić tort idealnym!

Jesienny tort ze słonym karmelem – wegetariański deser łączący delikatność mascarpone z intensywnym smakiem domowego karmelu. Kluczowe składniki to śmietanka kremówka i aromatyczna kora cynamonowa. Przygotowanie zajmuje około 1h 45min, ale efekt wart jest wysiłku. Deser dostarcza wapnia z nabiału, wspierając zdrowie kości. Idealny na specjalne okazje – urodziny lub jesienne spotkania rodzinne. Podawaj schłodzony, ozdobiony liśćmi mięty i dodatkowym sosem karmelowym dla podkreślenia smaku.
60 min
Przygotowanie
45 min
Gotowanie
105 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 8 porcji 10x
/25 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/25
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Dyniowe ciasteczka z czekoladą
🥛 Wegetariańska

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

Czołem zuchy!Zazwyczaj sezon dyniowy rozpoczynam od ugotowania garnka kremowej zupy, ale tym razem postanowiłam powitać dynię na słodko –...

30 min
20
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Curry Pumpkin Pie
🥛 Wegetariańska

Curry Pumpkin Pie

Przepis na dyniową tartę

110 min
6
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Tarta Babie Lato – wersja wegetariańska.
🥛 Wegetariańska

Tarta Babie Lato – wersja wegetariańska.

Oto tarta o smaku późnego lata! – na bajecznie kruchym, maślanym cieście, z waniliowym kremem i z soczystymi brzoskwiniami.

80 min
8
E
Easyvege.pl
Jesienny sernik skyrnik z korzennymi śliwkami.
🥛 Wegetariańska

Jesienny sernik skyrnik z korzennymi śliwkami.

Deser o smaku jesieni, czyli kremowy sernik skyrnik na migdałowym spodzie, wykończony śliwkowym topem z korzennymi nutami.

95 min
12
359
E
Easyvege.pl