Bardzo długo podchodziłem do tego warzywa. Nie mogłem się przełamać, żeby wreszcie coś z niego przyrządzić. Siostra już nie raz mnie namawiała do jej użycia. Przekonywała, że kalarepa nie gryzie… No i wreszcie postanowiłem, że jak ma to być mój pierwszy raz, to niech to będzie kalarepa faszerowana, bo każde faszerowane warzywo smakuje rewelacyjnie. Tym razem farsz jest na bazie granulatu sojowego, ale bardzo fajnie sprawdzi się również farsz, który użyłem w cukinii faszerowanej.
U mnie kalarepa – jak widać na załączonych obrazkach – była gotowana i pieczona ze skórką. Wyszła mięciutka. Wiem, że niektórzy ją obierają ze względu na to, że może być twarda i łykowata, dlatego wybór zostawiam Wam. Wygodniej jednak zostawić skórkę, bo nie trzeba brudzić obieraczki.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …