Brukselka ma naprawdę przerąbane – nie cierpią jej dzieci, unikają nastolatki, kręcą na nią nosem mamy, a babcie rozgotowują i serwują z bułką tartą.
Tymczasem ta mała, śmierdząca kapustka może smakować wspaniale i stać się rodzinnym pupilem, trzeba tylko odpowiednio ją potraktować. Zapomnijcie o gotowaniu brukselki we wrzątku, najlepiej jest ją krótko zblanszować, ugotować na parze lub upiec. Należy też dodać do niej trochę kwaśnego i trochę słodkiego smaku: dzięki temu jej charakterystyczny, gorzkawy, kapuściany aromat nie będzie nikomu przeszkadzał, a wręcz przeciwnie – połączy się z pozostałymi dodatkami w pyszne trio. Dlatego w poniższym przepisie brukselka zostaje natarta octem balsamicznym oraz syropem klonowym, a następnie upieczona do czasu, aż pokryje się złotą, chrupią…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …