Nie wiadomo skąd pochodzi kawior z bakłażana. Wspominają o nim polskie książki kulinarne, podobno jest wytworem kuchni żydowskiej, ale największą popularność zdobył w Rosji. Jednak niezależnie od obywatelstwa bakłażanowego kawioru, jest bezkonkurencyjną przystawką na świątecznym stole.
Zamiast rybnych dań na moim świątecznym stole obowiązkowe są korzenne boczniaki oraz kawior z bakłażana, ten drugi przynajmniej z potrójnej ilości składników. Jest pełen konkretnych smaków – kwaśny od cytryny, z dużą ilością czosnku, cebulki oraz z dodatkiem koperku i pietruszki. Doskonale pasuje do świątecznych pasztetów, przepyszny na pajdzie dobrego chleba albo na gryczanych naleśnikach. Dlatego mam cichą nadzieję, że jednak kawior z bakłażana powstał w kraju nad Wisłą i niedługo powróci na stoł…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a'la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym mocno pomidorowym sosie. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej.
Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako...
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Uszka z grzybami (wegańskie)
Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są przygotowywane przeze mnie od lat. To mój tradycyjny i sprawdzony przepis, zapraszam :)