Kilka miesięcy temu rozmawiałam z gotującą koleżanką o wegańskich, bezglutenowych deserach. Omawiałyśmy puddingi chia, budynie z tapioki i tofurniki, a na koniec zgodziłyśmy się, że wszystkie te nowinki na głowę bije stary, poczciwy kisiel.
Kisiel to obok kompotu jeden z moich ulubionych deserów – gotowy w kilka minut, prosty jak drut, a do tego odrobinę retro. Kojarzy się z wakacjami na wsi, stołówką w przedszkolu i podwieczorkiem u babci. A do tego zupełnie na marginesie jest wegański i bezglutenowy, składa się przecież z ulubionego soku, odrobiny przypraw i mąki ziemniaczanej. Wyobrażacie sobie minę babci, kiedy powiecie jej, że przez całe dzieciństwo szykowała wam wegański deser na podwieczorek?
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …