Kiszę już od jakiegoś czasu wszystko co wpadnie mi ręce. Nie lada inspiracją do tego jest dla mnie książka Noma Guide to Fermentation, która w sumie otworzyła mi oczy na szereg nowych możliwości w wykorzystaniu fermentacji. O ile sam proces był dla mnie zrozumiały, to jednak brakowało mi nieco polotu w wyjściu z fermentacją poza pewne ramy. Część z moich pomysłów w tej materii pokażę Wam pewnie w niedługim czasie. Dziś natomiast coś co przygotowywałem jeszcze przed wspomnianą lekturą a dopracowałem już w jej trakcie. Kiszone frytki, o których mowa, to oczywiście nie jest mój pomysł, ale coś czego w Polsce nie spotyka się szczególnie często. Tak naprawdę znam jeden lokal w Warszawie, który serwował frytki z przefermentowanym ziemniaków. Był to, zamknięty jeszcze przed pandemią,…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …