
Była majowa kanapka w Barze u Antosi, czas na zupę miesiąca. Główne skrzypce gra tu oczywiście botwina. Wpisując w Google hasło botwinka wyskakują najpierw „stołówkowe” przepisy na zupy gotowane kilka godzin na wywarze z cielęciny i zabielane śmietaną. A dobrą zupę z botwinki można przygotować w niecałą godzinę i w zdecydowanie lżejszej bezmięsnej wersji. Aby podkręcić jej smak, młodą włoszczyznę i ziemniaki podsmażyłam najpierw z czosnkiem, chilli, imbirem i trawą cytrynową. Młode buraki prykały z innymi warzywami na bulion, a w tym czasie na drugiej patelni skarmelizowałam liście botwiny. Na koniec połączyłam mleko kokosowe z zakwasem z buraków, ale to może być także buraczany sok z warzywniaka. Gdy gotowało się jajko zupa była już prawie gotowa. Jeśli jednak pominiecie jajko to Wasza wegańska zupa jest już gotowa!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pomidorowa ze świeżych pomidorów
Kojarzycie powiedzenie „Nie jestem pomidorową, aby wszyscy mnie lubili”? Poznałam w życiu kilka osób, które nie przepadają za pomidorową, ale …
Kaszotto, które leczo
Witajcie, tu Wasza Doktor, Doktor Quinn. Co prawda nie jestem królową zdrowego odżywiania, ale wiem co jem i dzięki temu …
Wege rosół z domowym makaronem
Cześć i czołem, kluski z rosołem!Tydzień temu zamieściłam rosołowy poradnik: Co zrobić aby nasz bulion był yummy, mimo iż bez …
Barszcz biały na zakwasie z chrupiącymi boczniakami
Bonjour! To wcale nie żur, a biały barszcz na owsianym zakwasie. Zdziwić się może wujek Janusz i babcia Halinka, nie …