Była majowa kanapka w Barze u Antosi, czas na zupę miesiąca. Główne skrzypce gra tu oczywiście botwina. Wpisując w Google hasło botwinka wyskakują najpierw „stołówkowe” przepisy na zupy gotowane kilka godzin na wywarze z cielęciny i zabielane śmietaną. A dobrą zupę z botwinki można przygotować w niecałą godzinę i w zdecydowanie lżejszej bezmięsnej wersji. Aby podkręcić jej smak, młodą włoszczyznę i ziemniaki podsmażyłam najpierw z czosnkiem, chilli, imbirem i trawą cytrynową. Młode buraki prykały z innymi warzywami na bulion, a w tym czasie na drugiej patelni skarmelizowałam liście botwiny. Na koniec połączyłam mleko kokosowe z zakwasem z buraków, ale to może być także buraczany sok z warzywniaka. Gdy gotowało się jajko zupa była już prawie gotowa. Jeśli jednak pominiecie jajko to Wasz…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wiosenna zupa ze szparagami
Zupa ze szparagami, szpinakiem, porem, selerem naciowym i kapustą. Zielone minestrone, czyli bardzo wiosenna zupa. Pyszna i jakże zdrowa !
Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka, ekspresowy, zaledwie kilka składników. Pyszny i kremowy, idealny na upalne dni! Do tego super zdrowy !
krem z bakłażana, papryki i pomidorów z chipsami z parmezanu
No to mamy upały, przynajmniej tutaj w Nicei. Gorąco, że ledwo łapię oddech, więc postanowiłam zrobić zupę z pieczonych warzyw …
krem z dyni i pomidorów o aromacie delikatnie świątecznym
Zaraz koniec listopada i jakoś nie mogę przestać myśleć o piernikach! I barszczu. W tym roku pierwszy raz spędzimy Święta …