Żurawina wywodzi się z rodziny wrzosowatych, ale najbliżej jej do borówek. Występuje w dwóch różnych gatunkach, jako żurawina błotna i wielkoowocowa. To właśnie z tej drugiej przyrządza się najlepsze galaretki, musy, dżemy i sosy używane do obiadów. Ale też dodatki do słodkich śniadań.
Tak wiem, gotową żurawinę w słoiczkach można kupić w każdym sklepie, więc po co zaprzątać sobie głowę kupowaniem świeżej? Po pierwsze dlatego, że to, co można kupić w sklepie niewiele ma wspólnego z prawdziwą żurawiną – z reguły w słoiku połowa to owoce żurawiny, a druga połowa to cukier i zagęstniki. Po drugie, świeża żurawina jest niebywale szybka w przygotowaniu; nie trzeba jej obierać, pestkować ani długo czekać. Wystarczy owoce umyć i chwilę pogotować. Można dolać wody z cukrem, a można tak ja…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Gofry owsiane z płatków owsianych
Gofry owsiane z płatków owsianych Na święta sprawiłem sobie nową gofrownicę, ponieważ stara się gdzieś zawieruszyła… Jakim cudem tego nie …
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Paszteciki z soczewicą
Paszteciki z soczewicą to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. Z zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a w środku ostry, …
Pasta pomidorowa z soczewicą
Pasta pomidorowa z soczewicą, czyli szybki pomysł na pastę kanapkową, ze składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, …