Słyszeliście kiedyś o nasionach chia? Te małe, twarde nasionka słyną z dobroczynnego wpływu na zdrowie oraz ze swojej wyjątkowej zdolności żelowania wszystkich płynów. Wystarczy dwie łyżki nasion zalać szklanką mleka, szybko wymieszać i pójść spać – rano w lodówce będzie czekał na was wasz własny, pierwszy chia pudding.
Nasiona chia, czyli szałwii argentyńskiej, podbiły kilka lat temu serca miłośników zdrowiej diety ze Stanów Zjednoczonych oraz Europy. Na niemal każdym amerykańskim blogu można znaleźć przepis z wykorzystaniem ziaren chia, w Berlinie chia pudding stał się bardziej popularny niż ryż na mleku, a jak donosi Małgosia Minta, szałwia argentyńska dotarła już do Warszawy. Zanim sama spróbowałam chia, trochę się z tego trendu podśmiechiwałam – ot, kolejna moda na drogi sup…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Bananowe placuszki z rabarbarem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Bananowe placuszki z rabarbarem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Racuchy z truskawkami
Chcesz przygotować ciekawe placuszki? Sięgnij najlepiej po przepis na racuchy z truskawkami! Pulchniutkie, słodziutkie... idealne.
Racuchy z bananami – placuszki z bananami
Pulchniutkie racuchy z bananami to świetna opcja na śniadanie nie tylko dla dzieci. W towarzystwie świeżych owoców i syropu klonowego …