Słyszeliście kiedyś o nasionach chia? Te małe, twarde nasionka słyną z dobroczynnego wpływu na zdrowie oraz ze swojej wyjątkowej zdolności żelowania wszystkich płynów. Wystarczy dwie łyżki nasion zalać szklanką mleka, szybko wymieszać i pójść spać – rano w lodówce będzie czekał na was wasz własny, pierwszy chia pudding.
Nasiona chia, czyli szałwii argentyńskiej, podbiły kilka lat temu serca miłośników zdrowiej diety ze Stanów Zjednoczonych oraz Europy. Na niemal każdym amerykańskim blogu można znaleźć przepis z wykorzystaniem ziaren chia, w Berlinie chia pudding stał się bardziej popularny niż ryż na mleku, a jak donosi Małgosia Minta, szałwia argentyńska dotarła już do Warszawy. Zanim sama spróbowałam chia, trochę się z tego trendu podśmiechiwałam – ot, kolejna moda na drogi sup…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKIE GOFRY BANANOWE
Szybki pomysł na śniadanie? Chrupiące gofry! Tak jak w przypadku CHLEBKA BANANOWEGO , czy PANCAKES przydadzą się dojrzałe, słodkie banany....
WEGAŃSKIE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI I MORELAMI
Kojarzycie przepis na ULUBIONE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI ? Jeśli je przygotowywaliście to wiecie, że minimalna ilość składników plus soczyste ...
WEGAŃSKIE CROISSANTY DYNIOWE
Sezon dyniowy rozpoczynamy od przepysznych, chrupiących a zarazem delikatnych rogalików! Ten piękny kolor to właśnie zasługa aromatycznej d...
WEGAŃSKIE BUŁECZKI Z RODZYNKAMI - HOT CROSS BUNS
Puchate, mięciutkie i pełne rodzynek bułeczki, które na ogół przygotowywane są w krajach chrześcijańskich z okazji Świąt Wielkanocnych. Jed...