Kalafior to niesamowite warzywo. Pieczone pyszne, gotowane smaczne, na surowo chrupiące i świeże. Zastosowań kalafiora w kuchni jest cały ogrom. Z liści lubimy robić chipsy, a podstawa idealnie sprawdzi się przy gotowaniu bulionu (który, nawiasem mówiąc, muszę Wam kiedyś przedstawić). Ostatnio znaleźliśmy dla niego jeszcze jedno zastosowanie. Korean Fried (zazwyczaj z kurczaka) to danie gdzie chrupiący nośnik spotyka się z pikantną, kwaśno-słodką glazurą. Efekt jest piorunujący, przepełniony umami, a jednocześnie dosyć lekki jak na kaliber dania. Czy jest tu potrzebne mięso by uzyskać opisany rezultat? Oczywiście, że nie. W wersji, którą Wam przedstawię użyłem wspomnianego już kalafiora. Za kilka dni zaś, znajdziecie tu przepis dla tych, którzy szukają tekstur bardziej zbliżonych do mi…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …