kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado

Nie od dziś wiadomo, że warzywne kotleciki/burgery/placki są świetne. Raz, zjadamy porządną porcję warzyw, dwa, można wykorzystać resztki z obiadu oraz trzy, równie dobrze smakują następnego dnia i są idealne na wynos.
Dzisiejsza propozycja to kotleciki z batata, soczewicy oraz płatków owsianych podane z kremowym, cytrynowym sosem z awokado. Słodkawe, doprawione wędzoną papryką i kminem rzymskim, chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku (nie kruszą się).
Takie kotleciki z batata to swego rodzaju odpowiedź na brak pomysłu na obiad. Najbardziej miałam ochotę na rybę, ale nie udało mi się żadnej kupić i postanowiłam wykorzystać zapasy: bataty, soczewicę i płatki owsiane.
Bonusem tej całej sytuacji jest fakt, że takie placki są bardzo pożywne, zawierają dużo witamin, minerałów, dobrego tłuszczu, białka, błonnika. Nic tylko wcinać!
Przepis może się wydać lekko skomplikowany, ponieważ batata i soczewicę trzeba najpierw ugotować, jednak po pierwsze, wszystko gotuje się samo, a część składników można przygotować wcześniej, np. batata upiec poprzedniego dnia. I najważniejsze: kotleciki pieczemy i nie musimy stać nad patelnią!
Sos z awokado jest przepyszny i ma śliczny kolor. Jedyny warunek: awokado musi być dojrzałe, zatem jak nie macie takiego pod ręką, lepiej pomyśleć nad alternatywą. Do głowy przychodzi mi jogurt naturalny lub kwaśna śmietana z cytryną i ewentualnie tahiną.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
Zastanawiasz się co ukręcić na obiad? Brakuje Ci pomysłu? Dzisiaj przychodzę z bardzo prostym, ale jednocześnie pysznym sposobem na kotlety …
Wegański kebab z tofu
Mas już dość objadania się niezdrowymi fastfoodami, ale lubisz ich smak i formę podania? Spróbuj zrobić sobie mojego ulubionego wegańskiego …
Wiosenna tarta z tofu i warzywami
Czy jest coś lepszego niż pachnące świeżością warzywa w towarzystwie delikatnego ciasta francuskiego? Wiosenna tarta z tofu, szparagami, brokułami i …
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Dzisiaj mam dla Was coś absolutnie wyjątkowego – przepyszne wegańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, podane z aromatycznym sosem …