kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado
Nie od dziś wiadomo, że warzywne kotleciki/burgery/placki są świetne. Raz, zjadamy porządną porcję warzyw, dwa, można wykorzystać resztki z obiadu oraz trzy, równie dobrze smakują następnego dnia i są idealne na wynos.
Dzisiejsza propozycja to kotleciki z batata, soczewicy oraz płatków owsianych podane z kremowym, cytrynowym sosem z awokado. Słodkawe, doprawione wędzoną papryką i kminem rzymskim, chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku (nie kruszą się).
Takie kotleciki z batata to swego rodzaju odpowiedź na brak pomysłu na obiad. Najbardziej miałam ochotę na rybę, ale nie udało mi się żadnej kupić i postanowiłam wykorzystać zapasy: bataty, soczewicę i płatki owsiane.
Bonusem tej całej sytuacji jest fakt, że takie placki są bardzo pożywne, zawierają duż…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
Zastanawiasz się co ukręcić na obiad? Brakuje Ci pomysłu? Dzisiaj przychodzę z bardzo prostym, ale jednocześnie pysznym sposobem na kotlety …
Wegański kebab z tofu
Mas już dość objadania się niezdrowymi fastfoodami, ale lubisz ich smak i formę podania? Spróbuj zrobić sobie mojego ulubionego wegańskiego …
Wiosenna tarta z tofu i warzywami
Czy jest coś lepszego niż pachnące świeżością warzywa w towarzystwie delikatnego ciasta francuskiego? Wiosenna tarta z tofu, szparagami, brokułami i …