kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado

65 min
4 porcje
447 kcal
kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado
✍️ Opis autora:

Nie od dziś wiadomo, że warzywne kotleciki/burgery/placki są świetne. Raz, zjadamy porządną porcję warzyw, dwa, można wykorzystać resztki z obiadu oraz trzy, równie dobrze smakują następnego dnia i są idealne na wynos.

Dzisiejsza propozycja to kotleciki z batata, soczewicy oraz płatków owsianych podane z kremowym, cytrynowym sosem z awokado. Słodkawe, doprawione wędzoną papryką i kminem rzymskim, chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku (nie kruszą się).

Takie kotleciki z batata to swego rodzaju odpowiedź na brak pomysłu na obiad. Najbardziej miałam ochotę na rybę, ale nie udało mi się żadnej kupić i postanowiłam wykorzystać zapasy: bataty, soczewicę i płatki owsiane.

Bonusem tej całej sytuacji jest fakt, że takie placki są bardzo pożywne, zawierają dużo witamin, minerałów, dobrego tłuszczu, białka, błonnika. Nic tylko wcinać!

Przepis może się wydać lekko skomplikowany, ponieważ batata i soczewicę trzeba najpierw ugotować, jednak po pierwsze, wszystko gotuje się samo, a część składników można przygotować wcześniej, np. batata upiec poprzedniego dnia. I najważniejsze: kotleciki pieczemy i nie musimy stać nad patelnią!

Sos z awokado jest przepyszny i ma śliczny kolor. Jedyny warunek: awokado musi być dojrzałe, zatem jak nie macie takiego pod ręką, lepiej pomyśleć nad alternatywą. Do głowy przychodzi mi jogurt naturalny lub kwaśna śmietana z cytryną i ewentualnie tahiną.

Kotleciki z batata i soczewicy – sycące, wegańskie danie bezglutenowe, bogate w białko i błonnik. Główne składniki to batat, zielona soczewica i płatki owsiane, które tworzą pyszne, chrupiące placki. Przygotowanie zajmuje 65 minut, a porcja dostarcza solidną dawkę wartości odżywczych. Soczewica wspiera pracę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika. Idealne na pożywny obiad lub lunchbox. Podawaj z kremowym sosem z awokado i świeżą sałatką dla idealnego zestawu.
🍽️ Obiady 📦 Meal prep 🤗 Comfort food 🌾 Bezglutenowe 💪 Wysokobiałkowe 🌾 Wysokobłonnikowe
30 min
Przygotowanie
35 min
Gotowanie
65 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/15 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/15
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
🌱 Wegańska

CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią

Zastanawiasz się co ukręcić na obiad? Brakuje Ci pomysłu? Dzisiaj przychodzę z bardzo prostym, ale jednocześnie pysznym sposobem na kotlety …

50 min
2
480
P
Przepisydlazielonych.pl
Wegański kebab z tofu
🌱 Wegańska

Wegański kebab z tofu

Mas już dość objadania się niezdrowymi fastfoodami, ale lubisz ich smak i formę podania? Spróbuj zrobić sobie mojego ulubionego wegańskiego …

35 min
4
416
P
Przepisydlazielonych.pl
Wiosenna tarta z tofu i warzywami
🌱 Wegańska

Wiosenna tarta z tofu i warzywami

Czy jest coś lepszego niż pachnące świeżością warzywa w towarzystwie delikatnego ciasta francuskiego? Wiosenna tarta z tofu, szparagami, brokułami i …

65 min
4
691
P
Przepisydlazielonych.pl
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
🌱 Wegańska

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Dzisiaj mam dla Was coś absolutnie wyjątkowego – przepyszne wegańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, podane z aromatycznym sosem …

60 min
8
431
P
Przepisydlazielonych.pl