kotlety jajeczne, czyli jak wykorzystać jajka z Wielkanocy

Święta jak zwykle minęły za szybko, zostało po nich jedynie przejedzenie, kawałek sernika i mnóstwo jaj na twardo, których ugotowaliśmy zdecydowanie za dużo. Zachowała się tez spora ilość sosu tatarskiego i tak mnie naszedł pomysł, żeby przygotować kotlety jajeczne. Bardzo dawno ich nie jadłam i choć najchętniej zrobiłabym jakąś lekką sałatkę, miałam ochotę wyczyścić lodówkę. A kotlety ostatecznie okazały się dużo smaczniejsze, niż się spodziewałam i wcale nie takie ciężkie.
Przepis raczej nie odbiega znacząco od przeciętnego, znalezionego w internecie. Jajka, bułka tarta i szczypiorek. Dodałam za to sporo koperku i wędzonej papryki, przez co są trochę ciekawsze w smaku. I jakby bardziej wiosenne, bo kojarzą mi się z barszczem ukraińskim?
Podałam je z sosem tatarskim, na bazie jogurtu z odrobiną majonezu oraz marynowanymi grzybkami, korniszonami i kaparami. Dodatkowo koperkiem, szczypiorkiem i sokiem z cytryny.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wegetariańska pieczeń świąteczna - z jajeczkami przepiórczymi i z sosem chrzanowym
Ten przepis świetnie sprawdzi się w roli świątecznego obiadu. Istnieje duża szansa, że pogodzi gusta kulinarne i wegetarian, i nie-wegetarian.
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …