Kotlety jajeczne z porem i surówka Waldorf

50 min
5 porcji
Kotlety jajeczne z porem i surówka Waldorf
✍️ Opis autora:

Rozklepujemy cienko kotlety schabowe, panierujemy boczniaki w panko, ugniatamy ziemniaki tłuczkiem by stworzyć aksamitne puree ziemniaczane. A zapominamy trochę o trzecim, równie ważnym komponencie obiadu. Dlatego ruszłyśmy ze Śliwką z #projektsurówka 30 dni, 30 przepisów, raz przepis na moim instagramie @tochabrocha, a raz u Śliwki @sliwkamarta

Dziś dzień 5 wyzwania i postawiłam na klasykę, surówkę Waldorf. Wywodzi się ona z końca XIX wieku, z Nowego Jorku, z hotelu o tej samej nazwie. Jej głównym bohaterem jest mało seksowny, ale ponętnie pachnący korzeń selera. Jeśli za nim nie przepadacie to możecie podmienić na seler naciowy. Surówką z selera to jedna z moich ulubionych z czasów dzieciństwa, ale oczywiście z jabłkiem. Waldorf składa się również z orzechów włoskich i winogron. Oryginalnie serwuje się ja z majonezem i sokiem z cytryny. A ja postanowiłam zrobić mały twist i zastąpiłam majonez z sosem jogurtowym z serem blue. Selera i jabłko można zetrzeć na tarce lub pokroić in cienkie słupki. Ja wybrałam opcję numer dwa by surówka miała ciekawą fakturę i była bardziej fotograficzna.

Na talerzu znalazło się także parmezanowe puree ziemniaczane, ale na blogu jest już trochę przepisów, więc tym razem ziemniaki nie będą miały sowich 5 minut. Skupię się za to na kotletach jajecznych. Z 5 ugotowanych jajek na twardo i jednego surowego jajka można uformować 5 jajecznych medalionów. Podkręciłam je podsmażonym porem (można zastąpić cebulą) i szczypiorkiem. Kilka minut na patelni i gotowe!

Kotlety jajeczne z porem i surówka Waldorf – wegetariańskie danie obiadowe pełne smaku i wartości odżywczych. Kluczowe składniki to jajka, por i chrupiąca bułka tarta. Przygotowanie zajmuje 50 minut, w tym 20 minut pieczenia. Bogate w białko (ok. 12g na porcję) i witaminy z grupy B, wspierają układ nerwowy. Idealne na rodzinny obiad w stylu comfort food. Podawaj z klasyczną surówką Waldorf i świeżym szczypiorkiem dla kontrastu smaków.
30 min
Przygotowanie
20 min
Gotowanie
50 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 5 porcji 10x
/20 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/20
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
🥛 Wegetariańska

Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą

Hej wariaty! Oto szybki przepis na pieczone bataty. Serwuję je z bombowymi dodatkami: granatem, awokado, kolendrą i serem feta. Prawdziwa …

30 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Maślane puree ziemniaczane i grillowana sałatka Cezara
🥛 Wegetariańska

Maślane puree ziemniaczane i grillowana sałatka Cezara

Pamiętacie tekst z dzieciństwa „mięso zjedz, ziemniaki zostaw”. Ojj tutaj będzie na odwrót, bo mięsa nie będzie nawet kęsa!Drogie dzieciaczki, …

60 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Brukselka w sosie BBQ
🥛 Wegetariańska

Brukselka w sosie BBQ

Brukselka w sosie BBQ to świetna opcja dla osób, które na samą myśl o warzywach się wzdrygają. Bardzo łatwa do …

25 min
1
558
B
Blendman.pl
Cykoria pieczona
🥛 Wegetariańska

Cykoria pieczona

Nie wiesz co zrobić z cykorią? Zastanawiasz się z czym ją połączyć? Cykoria pieczona, to moim zdaniem, najlepsze rozwiązanie.

25 min
4
82
B
Blendman.pl