
Chyba lato daje mi się już we znaki.. bo ostatnio myślałam o dyni i trochę zatęskniłam za jesienią. Ale była to tylko chwilowa słabość, kupiłam marchewki, a o dyni zapomniałam.
Marchewki były tak pyszne i słodkie, że pewnie najlepsze byłyby na surowo. Ale postanowiłam zaryzykować i zrobiłam krem marchewkowy. Dodałam imbir i mleczko kokosowe, posypałam prażonymi migdałami i kolendrą i byłam w niebie.
Mleczko kokosowe oczywiście zrobiłam sama. Udało mi się znaleźć świetne wiórki kokosowe i mleko wychodzi przepyszne. Najlepiej kupować takie niesiarkowane. Jak mleko wyjdzie dziwne w smaku lub zapachu, lekko żółtawe to wiórki albo są stare albo mają jakieś dodatki.
Zaczęłam od podduszenia/skarmelizowania marchewki i pora z czosnkiem i imbirem. Trochę czasu to zajęło, ale było warto. Opcjonalnie można warzywa upiec. Następnie zagotowałam z bulionem i na końcu dodałam mleczko kokosowe. Wyszło:
pyszne
kremowe
aromatyczne.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Harira – marokańska zupa z ciecierzycą
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe danie, które łączy w sobie egzotykę i prostotę, Harira – marokańska zupa z ciecierzycą i …
Tajska zupa tom yum z tofu
Jak zrobić tajską zupę tom yum? Wejdź i sprawdź mój przepis na tom yum z tofu i warzywami. Prosty, pyszny …
Letnia, wegańska zupa mocy z kapustką i pomidorami malinowymi.
Zastanawiacie się dlaczego piszę, że jest to zupa mocy? - letnie warzywa, które składają się na tę wspaniałą zupę są …
Indyjska zupa kalafiorowa
Znudziła Ci się klasyczna kalafiorowa? Z pomocą przybywam! Tym razem indyjska zupa kalafiorowa podbije Twoje kubki smakowe.